„Şmecherii” din închisori nu vor mai putea vorbi la celular. Administraţia Penitenciarelor cumpără aparate de bruiaj

136

Telefoanele deţinuţilor vor amuţi în curând. Se cumpără aparate de bruiaj care să nu mai permită utilizarea celularelor. Administraţia Penitenciarelor le confiscă la fiecare control dar condamnaţii fac rost de alte aparate. Mulţi deţinuţi coordonează infracţiuni chiar şi din spatele gratiilor, cu ajutorul telefoanelor.

Legea e cât se poate de clară. Niciun deţinut nu are dreptul să deţină un telefon mobil în celulă. Dar, în ultimii ani, condamnaţii din România, în jur de 30 de mii, au găsit soluţii. În 5 ani, autorităţile au confiscat aproape 60 de mii de mobile.

Unii deţinuţi au pus la cale înşelăciuni prin telefon. E deja celebră metoda „accidentul”, care a făcut mii de victime.

De doi ani avem o lege care permite folosirea unui astfel de dispozitiv de bruiaj. Dar Administraţia Penitenciarelor se ocupă abia acum de licitaţie. Deocamdată va cumpăra aparate pentru patru din cele 33 de penitenciare din ţară. Proiectul s-ar ridica la peste 4 milioane de euro.

Pentru a putea stopa fenomenul, autorităţile se gândesc să cumpere astfel de aparate. Jammerele – aşa cum sunt cunoscute, odată pornite, blochează radiocomunicaţiile. De exemplu, în cazul unui telefon mobil dispare imediat semnalul.

Un raport oficial arată că aparatele ajung la deţinuţi ascunse în alimente şi băuturi trimise de acasă. Nu puţine au fost cazurile în care telefoanele erau aduse cu complicitatea gardienilor.

Dispozitivele de bruiaj vor fi instalate în locuri inaccesibile deţinuţilor şi vor fi păzite de gardieni. Se va încerca, pe cât posibil, ca acestea să nu interfereze cu aparate mobile şi calculatoare din apropierea penitenciarului.

Astfel de aparate de bruiaj sunt folosite în multe ţări din Europa, printre care Italia şi Anglia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.