Spitalul Județean de Urgență din Reșița are în momenul de față datorii de 10,4 milioane de lei. Situația în care a ajuns instituția spitalicească este cauzată de subfinanțărea de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin, după cum a declarat conducerea interimară a spitalului.
Pe lângă datoriile de peste 10 milioane de lei, sunt înregistrate și pierderi de 1,3 milioane lei, la finalul primei jumătăți a anului.
„Situația financiară a spitalului, la momentul de față reprezintă: datorii către furnizori 9 milioane de lei, dintre care 3,1 milioane lei reprezintă arierate, datorii la bugetul de stat 1,4 milioane de lei. Referitor la faptul dacă suma contractată cu CAS, răspundem că suntem subfinanțați. În trimestrul I am fost finanțați pentru 2035 de cazuri/lună, acum suntem finanțați pentru 1801 cazuri/lună, în trei luni s-au pierdut banii pe 702 cazuri, adică 1,3 milione lei”, a declarat Cristina Bacer, managerul general interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, într-o conferință de presă.
Deși numărul pacienților care se adresează unității spitalicești este în fiecare lună același, suma de bani primită de la CAS pentru un pacient poate fi insuficientă în anumite cazuri, iar situația durează de ceva timp.
„Adresabilitatea rămâne constantă, avem pe lună aproximativ 200 de cazuri validate, corect cu cardul pe care nu ne putem obține banii. Uneori pe un pacient rezolvat primim undeva la 1500 lei, uneori poate să fie suficient, alteori poate să ne coste 3000 sau 4000 lei. Banii pe care îi pierdem din martie și până acum, 700 și ceva de cazuri, sunt cazuri pentru care noi ne-am dat silința, am muncit, am investit materiale, medicamente și nu putem să ne obținem banii”, a precizat Caius Diaconescu, director medical interimar al spitalului din Reşiţa.
Conducerea spitalului intenționează să ceară o suplimentare a fondurilor celor de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. În cel mai rău caz, unitatea spitalicească va cere ajutor Consiliului Județean Caraș-Severin.