Acoperirea cu semnal de telefonie a traseelor montane din județul Hunedoara este redusă, astfel că oamenii întâmpină probleme atunci când se află pe munte în situații ce impun ajutorul jandarmilor montani sau al Salvamontului, cea mai gravă situație fiind în Munții Retezat, unde telefonul mobil poate fi utilizat pe mai puțin de un sfert din suprafața masivului.
“În Munții Retezat lipsa semnalului GSM este de circa 75-80%, în Parcul Natural Grădiștea de Munte-Cioclovina (în zona Munților Orăștiei, n.r.) este de aproximativ 50%, iar în Munții Parâng semnalul este fluctuant, el lipsind cu desăvârșire în văile dintre versanți”, a declarat vineri, într-o conferință de presă, șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Huneodara, colonel Robert Vîță.
Informațiile privind acoperirea cu semnal GSM a masivelor muntoase provin chiar din datele oficiale ale operatorilor de telefonie mobilă, situația fiind confirmată de realitatea din teren, a precizat colonelul Vîță.
Acesta a menționat că mai multe instituții cu atribuții în căutarea și salvarea victimelor, inclusiv Salvamontul, au avut o reuniune de lucru în urma căreia s-a stabilit ca situația să fie adusă la cunoștința Autorității Naționale de Comunicații (ANCOM), pentru a se găsi o soluție la problema acoperirii cu semnal de telefonie mobilă a masivelor.
Șeful IJJ Hunedoara a arătat că lipsa semnalului GSM îngreunează activitatea de căutare a victimelor care se rătăcesc sau se confruntă cu diferite probleme pe munte, situația fiind și în detrimentul cetățenilor care nu pot să aibă acces la serviciile publice, cum este cazul apelului de urgență la 112.
De altfel, în luna martie, jandarmii montani și salvamontiștii s-au aflat în situația de a-i căuta timp de 50 de ore pe doi turiști care s-au rătăcit în Retezat și nu puteau fi contactați pe telefonul mobil, în lipsa semnalului GSM. Turiștii au scăpat cu viață datorită faptului că aveau condiție fizică și au mers încontinuu spre baza muntelui până au ajuns în zona barajului Gura Apelor, unde au fost găsiți de un polițist.
sursă: agerpres.ro