La noi în țară, în ciuda eforturilor mari, atât materiale cat și de personal medical specializat, încă nu ne putem lăuda cu performanțe deosebite în mediul rural.
Una din situațiile cele mai sensibile o reprezintă starea gravidelor și a tinerelor mame de la sate ce apelează încă destul de rar la medici de specialitate. Sunt nenumărate cazuri de gravide ce ajung să nască fără să fie în evidențele unui medic. Nimeni nu monitorizează sarcinile și se ajunge la cazuri disperate din neglijență sau neștiință.
Tocmai din acestă situație a fost organizată, recent, o dezbatere cu tema „Analiza situației gravidelor, mamelor și copiilor din mediul rural”. Evenimentul a fost organizat de Salvați Copiii, Filiala Timișoara la centrul cultural AMBASADA, de pe strada Anton Seiller. nr.2.
Toți cei invitați au încercat o modalitate de a se implica activ în acest fenomen. Toată lumea este de acord că trebuie o mai mare susţinere și implicare în soluționarea cât mai urgentă a problemelor de sănătate a femeilor și copiilor.
România rămâne țara cu cea mai mare rată a mortalității infantile din ţările UE27, dublă faţă de media europeană, cu 10% din nașteri la minore, cu aproximativ 10% din totalul avorturilor înregistrate la fetele de 15-19 ani, cu un deficit nutriţional sever la copilul sub 5 ani, ajungând la 10,4%.
Femeia și copilul trebuie să devină o prioritate a politicilor de sănătate publică și trebuie găsite, împreună cu cei mai buni specialiști, soluții eficiente pentru asigurarea fluenței serviciilor, accesul la informații corecte, integrarea serviciilor medicale primare cu cele de specialitate, dar și cu cele protecție socială și de educație pentru sănătate.
Raportul de cercetare „Analiza situației gravidelor, mamelor și copiilor din mediul rural”, ce va fi lansat cu această ocazie, relevă faptul că mai sunt mulți pași de făcut până la această integrare.
La eveniment au participat actanți cheie implicați în asistența gravidei și copilului, reprezentanți ai autorităților, medici, asistenți medicali, moașe, dar și specialiști în educație, administrație publică, reprezentanți ai societății civile.