Singura clinică de recuperare pentru bolnavii de cancer, fondată de un medic ce practică metode pseudoștiințifice

3166

Cu un sistem de sănătate la pământ, politicienii români pompează bani în centre medicalo-ezoterice, coordonate de oameni care practică metode nevalidate științific.

Guvernele Ponta și Grindeanu au anunțat că vor aloca peste 5 milioane de euro unui singur centru de recuperare pentru bolnavii de cancer, fondat de un doctor care promovează teorii anti-vaccinare, spune că oamenii se pot îmbolnăvi dacă disprețuiesc așezămintele Domnului și susține că biblia i-a devenit dascăl în medicină.

Aceeași organizație a făcut o campanie intensă pentru a strânge un milion de euro din donații și a primit fonduri europene de aproximativ două milioane de euro pentru un centru de cercetare în recuperare oncologică, care teoretic e gata din 2015. Complexul medical încă nu funcționează.

Este vorba de Clinica Nera, din județul Caraș-Severin. Iar cel care o deține, Pavel Chirilă, este medic internist, promotorul conceptului de medicină creștină din România și membru fondator al Coaliției pentru Familie.

În România nu sunt destule aparate pentru radioterapie, iar listele de așteptare pentru ședințele acoperite de Casa Națională de Asigurări sunt lungi. La problemele care țin de accesul limitat la servicii de bază se adaugă riscul ca bolnavii să dea, în viața de zi cu zi sau pe net, peste oameni care îi sfătuiesc să încerce tratamente magice, ușor de accesat și fără efecte secundare. În condițiile astea, statul oferă bani pentru proiectul unui medic ale cărui practici și idei ies din sfera științei.

Am mers pe urmele banilor investiți în proiect și am aflat că alinarea suferinței trece prin influența baronilor locali, ordine de miniștri, prin pereții mânăstirilor ctitorite de doctori creștini și are bătaie lungă, până în sufletele bolnavilor, care ar crede cu orice preț că metodele fără validare clinică au efecte.

Apariția vraciului ortodox cu diplomă de medic

Pe lângă mulțimea de yoghini, homeopați și bioenergeticieni anonimi apăruți după Revoluție, au răsărit și câteva figuri a căror autoritate se trage (și) din domenii seculare. Chirurgi precum Leon Dănăilă sau Gheorghe Burnei, amândoi convinși că Dumnezeu le ghidează bisturiul, au fost validați de pacienți creduli sau aflați în situații disperate, dar și de presa senzaționalistă care le-a acordat sufixul „de geniu”.

Tot din domeniul medical vine și personajul nostru principal, Pavel Chirilă, medic primar, internist și promotorul conceptului de medicină creștină.

Pentru a înțelege mai bine cine este Chirilă, trebuie să ne întoarcem cu ani în urmă, pe la începuturile carierei sale. El mărturisea în interviuri că în timp ce lucra la Spitalul de Urgență a început să aibă dileme legate de medicină, pe care și le-a rezolvat citind Biblia.

„Mi-am pus problema dacă medicina pe care am învățat-o în facultate este într-adevăr un sistem epistemologic moral sau trebuie să caut și existența altor moduri de a aborda și vindeca bolnavii. […] Într-o astfel de situație am început să studiez Sfânta Scriptură pentru a extrage versetele cu temă medicală. Aceste versete mi-au devenit ulterior un dascăl perfect.”

Pavel Chirilă și-a construit după ’89 un mic imperiu al medicinei alternative cu ajutorul familiei și al susținătorilor: și-a deschis o editură religioasă, o rețea națională de școli post-liceale sanitare pentru călugări și maici, o clinică și o mănăstire de maici, toate cu aceeași denumire — Christiana. În 1995 înființează și magazinul-fundație-revistă Naturalia, unde vinde produse bio-sănătoase și oferă sfaturi dietetice, religioase și anti-vaccinare.
Totuși, visul său de peste două decenii a fost să întemeieze un mare spital-mănăstire, unde bolnavii să-și vindece sufletul și corpul.

Visul aproape i se împlinise prin anii ’90, când a ctitorit mănăstirea Christiana în orașul Voluntari. Aceasta trebuia să fie partea ecleziastică din complexul ecleziastico-medical plănuit, însă partea medicală n-a mai apucat să fie construită: aprobată prin ordinul de ministru al lui Petre Roman, anulat apoi sub Iliescu.

De vină pentru eșecul proiectului ar fi fost o campanie de presă orchestrată împotriva lui, spune Chirilă. Într-o hotărâre de guvern ulterioară, centrul Christiana a fost reorganizat în comuna Furculești, județul Teleorman.

După această experiență nefastă, Chirilă începe să creadă că statul e un monstru, dar nu într-atât cât să renunțe complet la ideea de ajutor de stat.

În 2012, Chirilă a demarat planurile pentru un nou proiect: Clinica Nera, un centru de recuperare oncologică, dedicat în special pacienților aflați în fazele inițiale ale bolii. Centrul ar urma să fie deschis tot lângă o mănăstire de maici întemeiată de el: Mănăstirea Nera din comuna Sasca Montană, locul său natal. Serviciile oferite vor fi acoperite din bani de la Casa de Asigurări și prin plăți directe de la pacienți.

În 2015, Victor Ponta semna o ordonanță prin care centrul Nera primea 5 milioane de lei de la bugetul Ministerului Sănătății, iar în aprilie 2017, PSD Caraș-Severin îi mulțumea lui Sorin Grindeanu fiindcă aproba finanțarea clinicii cu alte 18 milioane de lei.

Ministerul Sănătății spune că cei 5 milioane de lei alocați prin ordonanță de urgență de Ponta nu au mai ajuns la Pavel Chirilă, deoarece „fundația nu a putut prezenta documentele justificative relevante si conforme cu legislatia in vigoare in vederea finantarii constructiei Centrului de „Cercetari in Recuperare Oncologica” din Valea Nerei.”

Legat de banii promiși de guvernul Grindeanu, CNI nu ne-a dat un răspuns, iar Pavel Chirilă ne-a spus că au fost aprobați, dar că nu i-a primit încă.

Când l-am întrebat cum i-a convins pe decidenți să ofere fondurile a răspuns: „Le-am spus statistica cancerului în lume și în România”.

Chirilă crede că omul se poate îmbolnăvi dacă „disprețuiește așezămintele Domnului”

Atunci când vorbește despre clinica Nera, Pavel Chirilă spune din start că metodele lor sunt complementare cu tratamentul clasic și că se încadrează în ramura recuperării oncologice.

Terapiile propuse de el sunt oferite în cadrul unei cure de 14 zile, pe care pacientul trebuie să o facă în stadiul inițial al bolii. În timpul programului au loc ședințe de kinetoterapie, psihoterapie, dietoterapie și „învățarea unui stil de viață corect”. De consiliere se ocupă psihologii și măicuțele.

El spune că serviciile din clinică se adresează și celor care au nevoie detratarea efectelor secundare de pe parcursul tratamentelor clasice, indiferent de faza bolii.

Pentru a afla și un alt punct de vedere referitor la domeniul în care activează clinica Nera, i-am cerut părerea lui Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic București. Acesta ne-a spus că serviciile specifice recuperării oncologice sunt foarte importante, însă prea puțin disponibile pacienților din România.

Cu privire la efectele secundare cauzate de tratamentele de baza, precum chimioterapia, Tănase ne-a spus că doar o parte dintre ele s-ar putea ameliora cu metodele din descrierea clinicii, în timp ce altele necesită tratamente specifice, inclusiv medicamente.

Conform informațiilor de pe site-ul clinicii, în centru vor fi și medici oncologi.

Consilierea spirituală e prezentată de Pavel Chirilă ca fiind doar o parte a tratamentului de îmbunătățire a calității vieții pacienților din clinică.

Pentru că am vrut să aflăm mai multe despre îmbinarea tratamentelor clasice cu medicina creștină, i-am propus lui Pavel Chirilă să discutăm pe larg. A acceptat și ne-am întâlnit la sediul clinicii lui din București. Încă de la început ne-a spus că nu poate explica pe larg conceptul de „medicină creștină” într-un singur interviu și ne-a oferit cărți semnate de el.

Pentru cartea „Vindecarea”, publicată în 2009, și alte lucrări similare, ne-a spus că a „analizat 3000 de versete din toată scriptura pe teme medicale și încă o dată 3000 de versete pe teme psihologice”.

În timpul interviului, Chirilă a ținut să diferențieze cauzele biologice de cele spirituale, care țin de relația bolnavului cu Dumnezeu, și de cele psihologice care țin de relația pacientului cu semenii săi.

În carte prezintă cauze ale bolilor cu trimiteri la studii științifice și pseudoștiințifice, dar și prin filtrul spiritualității.

Pornește de la cauze spirituale ale bolilor, ca „disprețuirea așezămintelor Domnului” și alte păcate, cum ar fi situația „când cineva se îndoiește de mesajul divin”. Boala mai poate apărea și ca să „arate prin vindecarea unui bolnav lucrările lui Dumnezeu”.

Fragmente din biblie și din texte ale preoților, care fac referire la păcate, sunt folosite și pentru a argumenta cum contribuie conflictele dintre oameni la declanșarea bolilor: „vrăjmășia cu oamenii”, „stress-ul cauzat de oamenii din jurul lor”.

Alte cauze menționate în cartea lui Chirilă sunt prezentate (și) ca răzvrătiri ale omului împotriva naturii sau a lui Dumnezeu, fie că e vorba de alimente care nu sunt „naturale” (organisme modificate genetic), probleme de mediu (poluare) sau de alte păcate (anticoncepționalele, dependențe).

Prin identificarea factorilor care au determinat boala se verifică și măsura în care pacientul respectă morala creștină, în forma interpretată de Chirilă. Terapiile propuse în carte sunt de tipul homeopatiei și fitoterapiei, plus terapii care țin de religie — post, rugăciune, etc.

Boala are, deci, rolul de a mântui bolnavul: „Boala este pedagogul care vindecă împietrirea. Dumnezeu o îngăduie ca pe o cale de îndreptare <<după ce a încercat și cu mila și cu necazurile și nu a reușit>>.”

Printre metodele enumerate în carte, propune și evaluarea numelui unui pacient:

„În primii ani de practică privată am fost consultat de un bolnav pe care îl chema Minciuna(…) L-am întrebat dacă este de acord să aibă o conversație cu preotul nostru. Acesta i-a sugerat cu delicatețe să își schimbe numele.”

Deși Pavel Chirilă vorbește despre spiritualitate ca fiind doar o parte a curei din clinica Nera, pe baza proiectelor mai vechi și a abordării lui, nu putem ști cât din activitatea de recuperare din clinică va fi înglobată în acest tip de medicină. 

Nu este clar nici în ce măsură se va face diferența dintre metodele care ajută la „redobândirea forțelor” și ideea de tratament pentru vindecarea cancerului. În cadrul interviului el a insistat că se va folosi un simplu program de recuperare, întâlnit și în alte clinici din afară, și că nu le vor spune pacienților că tratamente alternative îi vor vindeca.

Există riscul ca partea de cercetare din Nera să fie folosită pentru a împinge studii pseudoștiințifice în lumina reflectoarelor

În lista de specificații din documentul de atribuire a proiectului pe fonduri europene, pe lângă echipamente de laborator, există un dispozitiv MRS, unul TENS, trei dispozitive de electroterapie și „echipament specializat pentru dietoterapie”. Toate acestea valorează puțin peste 100.000 de euro.

MRS (magnetic resonance stimulation), este o variație strict magnetică a conceptului de biorezonanță, o tehnică neprobată științific ce pretinde tratarea unui număr impresionant de afecțiuni folosind unde electromagnetice de joasă frecvență și/sau joasă tensiune — cam ce produce un radio. Dispozitivul TENS — transcutaneous eletrical nerve stimulation este un fel de acupunctură cu baterii, fără rezultate validate clinic. Echipamentul de dietoterapie e compus din juicere industriale, mori pentru făinuri integrale și mașini de gătit la aburi.

Un alt serviciu oferit de clinică este tratarea cu ajutorul unei barocamere a efectelor secundare ale radioterapiei (și ale citostaticelor), dar și a unor tipuri de cancer — cel de la sân, potrivit lui Chirilă. Camera apare în proiectul finanțat de Guvern, iar aceste tratamente nu sunt decontate de la Casa de Asigurări.

Efectele terapiei hiperbare asupra unor tipuri de cancer sunt cercetate, dar tratamentul nu e validat științific, deci nu se folosește pentru tratarea cancerului. Cercetarea impactului asupra efectelor secundare ale radioterapiei și chimioterapiei diferă de la caz la caz, în funcție de tipul de cancer și de tipul problemei, și nu se poate generaliza.

Medicul Bogdan Tănase ne-a spus că singurul caz în care vede potrivită folosirea acestei terapii este pentru radionecroză și radiodermită, complicații cauzate de radioterapie.
El mai spune că pacienții ar trebui informați atunci când sunt expuși unor metode care nu sunt validate științific sau care sunt în curs de cercetare, explicându-li-se în ce măsură au efect și eventualele riscuri.

O altă achiziție în cadrul proiectului pe fonduri europene este un sistem RMN, de aproape un milion de euro, la care se adaugă echipamentul pentru un laborator întreg de cercetare celulară și genetică. În mâinile unor specialiști, acestea ar putea fi folosite pentru a descoperi noi tratamente pentru cancer.

Există riscul, însă, ca în centrul Nera să fie folosite doar pentru a împinge un studiu pseudoștiințific în lumina reflectoarelor. Să nu uităm că întreaga mișcare anti-vaccin a pornit de la un singur studiu făcut prost, dar care părea credibil.

În centru se va face și cercetare legată de metode de recuperare oncologică. Conform informațiilor de la medicul Bogdan Tănase, cercetările ar trebui făcute cu acordul unui consiliu de etică și ar trebui monitorizate — independent de medicii care fac studiile.

Tot ce trebuie să mai știi despre sursele de finanțare ale centrului Nera

Clinica Nera este un proiect al fundației „Sfânta Irina”, prin care s-a obținut finanțarea. Fundația deține din 2005 și un centru de îngrijiri paliative pentru bolnavii de cancer în stadiul terminal și a primit în 2008 statutul de organizație de utilitate publică. Pavel Chirilă spune că a obținut finanțarea din aprilie 2017 datorită acestui statut.

Noul proiect se bucură de sprijin local, de la baronii de Caraș-Severin la presa județeană.
Terenul clinicii a fost concesionat gratuit de către primarul orașului, Ion Poplicean (PSD), iar în 2013, președintele consiliului județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde (PDL) încerca să facă rost de milionul de lei necesar racordării clinicii la utilități.

Clinica include un centru de cercetare în recuperare oncologică, care a fost finanțat în cadrul unui proiect cu fonduri europene, prin POS-CCE. Conform informațiilor de la Ministerul Dezvoltării, proiectul s-a finalizat în 2015, iar pentru el s-au alocat 9.4 milioane de lei fonduri nerambursabile (7.8 din partea UE și 1.6 din partea guvernului).

Deși fundația „Sfânta Irina” este cea care a câștigat proiectul pe fonduri europene, beneficiarul din acte al proiectului este S.C. Sanogenetic SRL, companie fondată în 2010 de Fundațiile Sfânta Maria și Sfânta Irina și administrată de Chirilă, potrivit datelor din Monitorul Oficial. Sanogenetic l-a subcontractat mai departe unei firme de consultanță, S.C. B.L.U.E. Color SRL, aparținând lui Mircea Negruță.

Implicarea lui Negruță în proiecte ample cu tentă pseudoștiințifică pare să facă parte dintr-un plan ambițios de „retehnologizare a țării”, pe care l-a detaliat într-un document de pe certitudinea.ro, un site conspiraționist care vorbește despre cum a fost asasinat Eminescu de masoni.

Mircea Negruță nu era la prima sa consultanță pe un proiect european consistent, acesta colaborând și cu firma S.C. Sanimed Impex SRL, o companie din domeniul biomedical patronată de Cătălin Hideg, un personaj cu legături interesante cu fostul director al spitalului Malaxa, Secureanu, și condusă de Marian Angheloiu, condamnat pentru mită în 2005.

Investigație de Adina Danes, cercetătoare în științe sociale și Alex Evanghelidis, fizician.

sursă: brrlog.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.