5.1 C
Timișoara
vineri 3 ianuarie 2025

Simpozionul internațional Why Culture Matters revine la Timișoara cu a doua ediție

Asociația Prin Banat organizează a doua ediție a simpozionului Internațional Why Culture Matters, care va avea loc în perioada 17-19 octombrie 2024, la Faber.

Evenimentul continuă inițiativa de succes lansată acum doi ani, menită să exploreze rolul vital pe care cultura și patrimoniul îl joacă în modelarea identității noastre colective și în conturarea viitorului. Sub sloganul „Moștenirea ne unește, viitorul ne inspiră”, această ediție va aduce din nou împreună experți internaționali, profesioniști locali, tineri și iubitori de patrimoniu, pentru a dezbate teme de maximă importanță privind patrimoniul cultural al orașului.
În acest an, focusul simpozionului se îndreaptă către implicarea tinerilor în protejarea patrimoniului cultural și impactul anului Timișoara 2023 asupra patrimoniului construit al orașului. Aceste subiecte, abordate prin sesiuni de discuții, prezentări și ateliere interactive, sunt menite să inspire un dialog productiv despre viitorul patrimoniului cultural. Prin implicarea activă a tinerilor în aceste procese, dorim să asigurăm o continuitate sustenabilă a moștenirii noastre culturale, integrând noi perspective și soluții inovative.

Simpozionul Why Culture Matters este mai mult decât o serie de discuții academice – este un forum deschis, unde toți participanții pot contribui la o reflecție colectivă asupra modului în care cultura ne definește trecutul și ne influențează viitorul. Într-un oraș precum Timișoara, care a fost în centrul atenției culturale europene în anul 2023, evenimentul vine într-un moment crucial pentru a contura direcțiile viitoare ale protejării și promovării patrimoniului.
Why Culture Matters este o oportunitate unică de a explora și de a înțelege de ce sunt esențiale cultura și patrimoniul pentru identitatea noastră comună și pentru viitorul nostru. Publicul este invitat să participe activ la eveniment și să contribuie cu idei și propuneri de teme de discuție, care pot fi trimise organizatorilor în prealabil sau în timpul evenimentului.
Programul detaliat al simpozionului este disponibil online pe site-ul oficial:
https://whyculturematters.eu/.
Participarea la eveniment este gratuită, dar înscrierea este necesară, accesând linkul
https://whyculturematters.eu/register
***

Simpozionul Why Culture Matters, ediția a II-a, este organizat de Asociația Prin Banat și reprezintă o activitate comună a proiectelor A Week for Monuments II, Moving Fireplaces – The Legacy și Ambulanța pentru Monumente-Banat.
Moving Fireplaces – The Legacy este parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii.
A Week for Monuments II este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă poziția AFCN, iar responsabilitatea conținutului aparține în totalitate Asociației Prin Banat.
Proiectul este susținut de Ordinul Arhitecților din România, prin Timbrul de arhitectură.

Despre Asociația Prin Banat
Asociația Prin Banat s-a constituit în 2016, ca o continuare firească a proiectului editorial cu același nume, având ca scop documentarea și promovarea valorilor locale și încurajarea turismului cultural în regiunea Banatului istoric (care, astăzi, se întinde pe teritoriul României, Serbiei și Ungariei). Pe termen mediu și lung, Asociația Prin Banat își propune următoarele obiectivele: identificarea, inventarierea, documentarea și promovarea obiectivelor din cadrul patrimoniului cultural-istoric, natural și imaterial (tradiții, obiceiuri, gastronomie etc.) din regiunea Banatului istoric; atragerea atenției și conștientizarea în rândul comunităților asupra stării de degradare a patrimoniului cultural imobil din regiunea Banatului istoric; încurajarea acțiunilor de cooperare culturală și implicarea particularilor în activități civice de interes comunitar. Din anul 2018, Asociația Prin Banat este membră Europa Nostra.


Despre Cămine în mișcare
Cămine în mișcare (Moving Fireplaces) este atât un proiect a cărui actualitate va dăinui în timp, cât și o platformă de explorare a fenomenului migrației ca o realitate din trecutul și prezentul Banatului și al Europei. Căminul este, prin excelență, un simbol al confortului, siguranței și căldurii unei case, iar documentarea poveștilor celor aflați pe drumuri, din diferite motive, reprezintă prezentul societății noastre și veritabile file de istorie pentru generațiile viitoare. 
Despre Ambulanța pentru Monumente – Banat
Inițiat în anul 2016 de Asociația Monumentum, proiectul Ambulanța pentru Monumente este implementat începând cu anul 2021, în județele Timiș și Caraș-Severin, de Asociația Prin Banat.
Proiectul își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil, prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante, aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. La nivelul județelor Timiș și Caraș-Severin, în Lista Monumentelor Istorice din anul 2015 figurează peste 1000 de monumente, situri și ansambluri istorice, multe dintre acestea aflate într-o stare avansată de degradare.

Despre A Week for Monument
s
Proiectul A Week for Monuments s-a născut din dorința de a facilita dialogul dintre societatea civilă și profesioniști din domeniul patrimoniului, ONG-uri, autorități locale, cu scopul de a ajuta la conștientizarea, în rândul publicului larg, a consecințelor și impactului dispariției monumentelor istorice pe plan local, național și european.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Iarna se va instala cu adevărat în Banat și în mare parte din țară. Anunțul ANM arată când vin primele ninsori în vestul țării

Cod portocaliu și galben de viscol. Administrația Națională de Meteorologie(ANM) a anunțat precipitaţii, din noaptea de joi spre vineri şi până vineri seară, în...

Noul film inspirat din romanul „Dracula” apare în cinematografele din Timișoara

„Nosferatu (2024)” va avea premiera în cinematografele din Timișoara din 2 ianuarie. Filmul este un remake după celebrul film mut „Nosferatu: A Simphony of...

Citește și :