Siegfried Thiel ridică reportajul acolo unde merită, la rangul de literatură serioasă – VIDEO

620

În cadrul manifestărilor ce au loc în Timișoara pentru prima dată, Zilele Culturii si Economiei Germane în Banat, a avut loc recent lansarea unei cărți deosebite.

Publicistul Siegfried Thiel a adunat laolaltă o mică parte din rodul muncii sale de un sfert de secol la ziarul Banater Zeitung și la Allgemeine Deutshe Zeitung. Munca i-a permis să călătorească mult prin țară, mai cu seamă în Ardeal și în vestul țării, de unde a adunat bucăți de viață reală pe care le-a oferit cititorilor săi sub forma reportajelor. În general a urmărit tot ce este legat de viața și activitatea comunității germane, ce este din păcate în continuă scădere. Așa că, din simple articole de ziar, acestea au devenit adevărate mărturii cu caracter sociologic și istoric a unei felii din viața unei etnii ce a contribuit major la specificul acestor locuri.

În carte sunt văzute cu un ochi atent și notate toate aspectele ce par a fi interesante. Cu egală aplecare a scris despre evenimente sportive, sociale, culturale. Dar nu este străin de viața economică ori industrială a zonei cercetate. Și ca să nu pară o carte prea sobră, sunt chiar și rețete culinare povestite cu talent scriitoricesc.

Dar autorul se ferește de acestă caracterizare. Cu modestie afirmă că este doar un jurnalist și nu un scriitor, cu toate că reportajele sale au toate aspectele unei literaturi demne de marile edituri.

Un cititor atent poate afla ce se întâmplă la Pădurea Neagră, dar nu în landul Baden-Württemberg, ci aici, mai aproape de noi, în județul Bihor. În acestă pădure a existat multe decenii o industrie infloritoare a sticlăriei. Inutil a mai spune că acum nu mai este nimic. Dar acest nimic este redat cu har jurnalistic de autor, ce a studiat locurile.

Nimic din ce este legat de etnia germană nu îi este străin. Vorbește în carte despre un premiat Nobel pentru fizică sau despre o tânără scriitoare ce debutează cu un roman. Dacă e cazul, apare câte ceva despre tradițiile gastronomice, la fel de atent consemnate ca și despre investițiile masive ale unor oameni de afaceri austrieci în Banat. Dar și fără să cunoști autorul nu se poate să nu observi că are o atragere specială către cronica sportivă, ce este masiv ilustrată în carte. Poate la fel de mult ca articolele despre un loc de poveste a județului Timiș, Cenadul. Din diverse motive, încă necunoscute, acest leagăn al culturii locale ce este localitatea Cenad capătă o aura de mirific ca în vechile legendele.

Tuturor cititorilor de limbă germană le recomandăm volumul „Streifzüge”, de Siegfried Thiel, apărut la editura timișoreană Artpress. Celor ce nu stăpânesc bine limba autorului le cerem o perioadă de răbdare de cîteva luni. Ziaristul ne asigură că face eforturi să găsească modalitatea de a lansa pe piață și o ediție în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.