Și medicii trebuie să învețe să comunice!

168

Între pacient și medicul său se nasc o serie de relații în timpul tratamentului celui bolnav. Acestea ar trebui să fie de sprijin reciproc și pline de înțelegere. De cele mai multe ori nu este așa. Pentru a armoniza relația dintre cei doi poli ai actului medical trebuie înțelegere de ambele părți. Tocmai despre aceste relații au venit la noi în oraș specialiști ce au conlucrat cu personalul medical timișean pentru a face mai multe în acest sens.

Dr. Rubén Bild, doctor în filozofie și psihoterapeut, coordonator al unui reputat centru de pregătire a medicilor pentru comunicarea cu pacienții, din Valencia, a susținut pe 8 – 9 iulie 2017, la Timișoara, workshop-ul “Making Bridges: From Solitude to Partnership”, organizat de Asociația Dăruiește Viață.

La curs au fost 30 de participanți de la spitale importante din Timișoara: medici oncologi, rezidenți, medici la ATI, pediatri, asistente medicale și psihologi. Exercițiile au cuprins abordări directe ale diferitor situații reale pe care le întâmpină medicul în interacțiunea cu pacientul sau cu familia acestuia, detalii despre cum să anticipeze mai bine necesitățile pacientului și să folosească mai eficient timpul limitat pe care îl are la dispoziție pentru a comunica un diagnostic. Au fost descrise nevoile bolnavilor și ale familiilor acestora. Ulterior, grupul a analizat modurile în care ar putea răspunde acestor nevoi, luând în calcul situațiile reale întâlnite la locul de muncă.

„Recunosc că inițial am venit un pic sceptică. Cursul era în weekend, singurele mele zile libere în această lună, într-o perioadă cu vreme superbă de stat afara și de iesit. Eu sunt asistentă medicală ATI pediatrie și am venit după o perioadă foarte intensă și urmează o perioadă foarte intensă. Știam doar că este un curs de comunicare medic-pacient, axat mai mult pe oncologie. În acest context pot spune că am venit cu așteptări mici, dar deschisă. Ceea ce s-a întâmplat a fost însă total neașteptat. Am luat foarte în serios fiecare exercițiu și surpriza cea mare pentru mine a fost curricula cursului și anume comunicarea cu noi, vindecarea noastră. Am primit multe răspunsuri la întrebări pe care nu aveam curaj să mi le pun”- asistentă medicală ATI pediatrie, la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, Timișoara.

Dr. Rubén Bild și echipa sa sunt pentru a cincea oară în România, la invitația Asociației Dăruiește Viață.

În decursul unui an au susținut workshop-uri de câte două zile, în mai multe locații din țară: 16 ore de pregătire/modul, pentru 100 de medici și asistente medicale din spitale importante din București, Constanța, Brașov și Timișoara.

„Mesajul nostru este clar: pentru a fi un specialist eficient, trebuie să ai abilitățile necesare să comunici diagnosticul și pronosticul unei boli într-un limbaj simplu, asigurându-te că pacientul primește toate răspunsurile care-l vor ajuta să înțeleagă situația. Medicii nu trebuie să evite întrebările dificile, precum: Am să mor? Ce se va întâmpla cu mine? Aș putea primi o a doua opinie? Aceste întrebări le provoacă anxietate cadrelor medicale, care nu dețin tehnicile necesare pentru a aborda conversațiile cu o atitudine sensibilă și de susținere. Adeseori, medicii se simt jigniți când pacientul dorește o a doua opinie, deoarece consideră că nu are încredere în ei. A doua opinie medicală este un drept al pacientului, iar doctorii trebuie să înțeleagă acest lucru”, declară Dr. Rubén Bild.

Importanța comunicării în cadrul unui tratament este un lucru bine cunoscut. Cu toate acestea, în facultățile de medicină și pe perioada rezidențiatului nu se acordă atenție modului în care trebuie să se comunice cu pacientul. Pentru aceasta, medicii trebuie să învețe o anumită metodologie și tehnicile potrivite pentru a răspunde numeroaselor nevoi emoționale ale bolnavilor, dar și să învețe să se protejeze. Conferința de față nu a fost doar o sesiune teoretică, ci și una practică, în cadrul căreia participanții au putut dobândi instrumente pentru munca lor de fiecare zi.

De mai bine de 30 de ani, dr. Rubén Bild este unul dintre pionierii domeniului comunicării medic-pacient. Psihanalist instruit de Anna Freud și supervizor clinic în terapia de familie, este creatorul unui program unde specialiștii în domeniul medical pot deprinde tehnici de comunicare. A dezvoltat abordarea prin acompaniament creativ a îngrijirilor emoționale pentru copiii și adolescenții afectați de boli grave și familiile acestora, iar munca sa este utilizată astăzi în toată lumea.

Ivan Gomez este specialist în terapie gestalt, cu experiență de peste 10 ani în coordonarea unui program pentru copii care au suferit diferite traume și în lucrul cu părinții care și-au pierdut copiii. Conduce Plamienok Grief Center din Bratislava, unde organizează seminarii pentru îngrijirea paliativă, și este cofondator la Centro de Acompañamiento Creativo. Este cel care a scris scenariul și a coordonat alături de Ruben Bild cursurile organizate în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.