Două spitale din Timișoara care au în tratament pacienți ce necesită administrarea de imunoglobulină așteaptă onorarea comenzilor de la Ministerul Sănătății. Este vorba despre Spitalul Județean din Timișoara și Spitalul Municipal.
Cel mai afectat este Spitalul Județean de Urgență care nu a mai primit imunoglobulina de mai bine de o jumătate de an. Managerul Spitalului Județean din Timișoara, Marius Craina, spune că unitatea comandă cel puțin una lunar și nu s-a onorat niciuna dintre comenzi.
“În toată această perioadă s-au cumulat circa 8-10 comenzi. În lipsa imunoglobulinei li se aplică pacienţilor alte procedure”, spune dr. Marius Craina.
Spitalul Județean are în evidențe peste 40 de bolnavi, inclusiv în Programul de boli rare neurologice. Managerul Spitalului Județean spune că “afectaţi sunt cei cu boli rare neurologice, dar mai avem la Terapie intensivă neonatală, unde tot pe program finanţat de Ministerul Sănătăţii este rezervă şi câteva luni mai beneficiază de tratament”.
La Spitalul Municipal Timişoara sunt în evidenţă patru pacienţi neinternaţi care urmează tratament cu imunoglobulină şi care sunt anunţaţi să vină atunci când se primeşte medicamentul. Nici Spitalul Municipal nu a mai primit immunoglobulină de la începutul anului.
Imunoglobulina este o proteină a serului sangvin cu rol în imunitatea celulară şi este utilizată ca medicament în imunoterapie, în prevenirea şi în tratamentul bolilor infecţioase (tuse convulsivă, hepatite A şi B, oreion, rabie, rubeolă, tetanos, varicelă, zona zoster), în caz de deficit imunitar global şi în prevenirea incompatibilităţii Rhesus.
Sursa: Radio Timișoara