5.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

Sforăitul, tratat în laboratoarele de somnologie din Timişoara. Cât de periculoase sunt tulburările de somn

Nu mai puţin de 15.000 de locuitori din judeţul Timiş suferă de tulburări ale somnului, însă puţin peste 2.500 de persoane au fost identificate. În aceste condiţii, medicii timişoreni îi încurajează pe oameni, în special pe şoferii profesionişti, să vină să se trateze. Asta în condiţiile în care tulburările somnului pot avea consecinţe grave asupra sănătăţii.

Ștefan Mihăicuță, expert în depistarea și tratarea tulburărilor de somn, spune că la Timişoara există, de câţiva ani, mai multe centre de somnologie. La aceste laboratoare apelează în special persoanele care sforăie sau care nu au un somn liniştit.

„Cineva care are simptome de apnee în somn, insomnie sau altă tulburare a somnului poate să vină în laboratorul de somn pentru a fi investigat. Avem aparate pentru insomnie, pentru sindromul de apnee în somn și avem sonografe portabile, se montează seara, se doarme acasă cu ele, iar a doua zi putem spune dacă omul are sau nu apnee”, explică medicul timişorean.

Ştefan Mihăicuţă a explicat că persoanele care sforăie sau suferă de diferite tulburări ale somnului pot chiar să moară în timp ce dorm, dacă nu se tratează. „Până să moară cineva în somn, se face mult mai frecvent hipertensiune. Din cauza aceasta, începe să sufere inima. Cei care au apnee în somn, de obicei, au o scădere a rezistenței la diabet, fac mai ușor și mai precoce diabet zaharat. Inima suferă, sistemul metabolic suferă și partea de tip neurologic suferă”, a mai precizat expertul în depistarea și tratarea tulburărilor de somn.

Astfel de laboratoare de somnologie se găsesc atât în centre private, cât şi în spitalele de stat din Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :