Sfântul Sava a adunat pe scena Operei sârbii bănățeni și pe cei din lume

506

Sfântul Sava, în ciuda a ce cred încă foarte mulți, chiar a fost un personaj ce a trăit o viață reală în evul mediu balcanic. Născut ca prinț sârb în familia regală de Nemanjić, a ajuns să fie cunoscut ca monah ortodox și primul arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Sârbe autocefale. A pus bazele literaturii dar și a sistemului de legi sârbești. De asemenea, a fondat mănăstiri din care cea mai cunoscută, Hilandaru, se poate mai vizita și în ziua de azi pe muntele Athos. Sfântul Sava a redactat în 1219 prima constituție din Serbia, bazată pe dreptul roman. Însă marea sa realizarea a fost înfăptuirea Bisericii naționale sârbe autocefale în 1217.

Este considerat una din cele mai importante figuri ale istoriei sârbe, a fost canonizat și este venerat de Biserica Ortodoxă Sârbă. Cea mai mare biserică ortodoxă din lume, Catedrala Sfântul Sava din Belgrad, îi poartă numele.

Și la noi în țară, Uniunea Sârbilor din România îl sărbătoreşte şi anul acesta pe Sfântul Sava pentru faptele sale de stat, dar mai cu seamă pentru faptul de a fi considerat ocrotitorul şcolilor sârbeşti de pretutindeni. Astfel, în zilele de 27-29 ianuarie au loc academii festive şi spectacole în cinstea Sfântului Sava la Timişoara, București, Sânnicolau Mare, Moldova Veche şi Reşiţa, unde îşi vor da concursul corurile şi formaţiile culturale sârbeşti din Timişoara, Variaș, Novi Sad, Sânnicolau Mare, Sânpetru Mare, Saravale, Sviniţa, Moldova Veche, Socol, Belobreşca, Pojejena, Radimna, Reșița, Deta, Sânmartinu Sârbesc, Stanciova.

Sărbătoarea centrală a Sfântului Sava a avut loc la Opera Naţională din Timişoara în 27 ianuarie începând cu orele 19.00.

După Academia Festivă ,,Cuvânt despre rugăciune, mântuire și dragoste”, cu participarea Corului mixt al Catedralei Ortodoxe Sârbe din Timişoara, elevilor Liceului Teoretic Dositei Obradovici din Timişoara, sub regia actorului Marko Agici, a avut loc spectacolul artistic cu participarea Grupului vocal-instrumental Generacija, a grupului vocal Sveti Nikola din Variaș, a formaţiei „Mladost”, iar ca invitați din Serbia – Orchestra Radio Televiziunii Voivodina. După spectacol s-a petrecut la balul de Sfântul Sava, devenit deja o tradiție la noi în oraș.

Organizatorii au așteptat şi anul acesta reprezentanţii administraţiei locale, oaspeţi din Serbia, intelectuali şi oameni de cultură sârbi, un numeros public şi, ca de fiecare dată, mulţi tineri.

Printe invitaţii de onoare s-au aflat prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, consulul general al Republicii Serbia la Timişoara, Lazar Manojlovic, consilierul preşedintelui Republicii Serbia Nedeljko Tenjović, viceprimarul orașului Novi Sad, Srdjan Kružević.

Ziua de Sf. Sava se prăznuiește la toate cele trei biserici ortodoxe din Timişoara dar şi la alte 53 de biserici şi 5 mănăstiri sârbeşti din România. După Sfânta Liturghie se taie colacul simbolic, iar peste tot, naşii vor fi elevii sârbi.

O festivitate deosebită a avut loc la liceul „Dositei Obradovici” din Timişoara unde naşi şi gazde au fost așa cum e obiceiul, elevii claselor a X-a.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.