În fiecare an, în data de 7 ianuarie credincioșii ortodocși îl cinstec pe Sfântul Ioan Botezătorul. Ioan este cel care avea să-l boteze pe Iisus în râul Iordan.
Ioan s-a născut datorită unei minuni prorocite de îngerul Gavril. Tatăl său Zaharia era preot, iar mama sa Elisabeta, era descendentă a lui Aron. Inițial, Elisabeta era stearpă și a încercat cu greu să aibă un copil, dar n-a reușit. Apoi la Zaharia a venit îngerul Gavril, i-a spus că soția lui va rămâne însărcinată și că trebuie să numească acel copil Ioan.
Preotul a refuzat să creadă, iar Biblia spune că a rămas mut, mână când, peste câteva luni, Elisabeta a rămas încărcinată. La nașterea copilului, părinții au fost îndemnați să-l numească pe cel mic Zaharia, după tatăl său.
Prima care s-a împotrivit, a fost Elisabeta, care s-a hotărât să-l numească Ioan. Rudele venite la ei s-au mirat pentru că ei nu mai auziseră acest nume la nimeni din familia lor. Zaharia însă, a scris pe tăbliță Ioan (Ioanan), iar cei doi părinți aveau în minte același nume fără să fi vorbit înainte despre această chestiune. Au luat decizia de a numi copilul Ioan, iar Zaharia, care până atunci fusese mut, a încept să vorbească din nou.
Ioan avea să aibă o viață deosebită. Acesta a plecat în pustiu, acolo unde era îmbrăcat cu haine aspre din păr de cămilă, strătea în rugăciune, mânca lăcuste și miere, după cum relatează Evanghelia după Marcu.
Rolul lui Ioan însă, avea să fie foarte important. El este cel care i-a pregătit pe iudei pentru venirea lui Mesia. Sfântul Ioan Botezătorul a început sa predice în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe cand Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2).
Acesta propovăduia cuvântul Cuvântul domnului și încerca să-i apropie pe oameni de credință. El boteza credincioșii în râul Iordan.
Ioan a fost cel care l-a botezat pe Iisus
Sfântul Ioan își relatează propria mărturie în biblie. „Cel ce m-a trimis pe mine sa botez cu apă, Acela mi-a spus: Peste care vei vedea Duhul pogorându-Se si ramănând peste El, Acesta este Cel ce boteaza cu Duhul Sfânt. Și am văzut și mărturisit că El este Fiul lui Dumnezeu” (In 1, 33-34).
Mai târziu, Ioan avea să moară pentru idealurile sale. El l-a criticat pe Irod pentru că s-a culcat și recăsătorit cu fosta nevastă fratelui său Filip, Irod renegându-și propria lui soție. Ioan era de părere că un conducător de stat nu putea să încalce Decalogul. „
Aceasta a orchestrat, așadar, moartea lui Ioan, punându-și propria frică să danseze în fața oaspeților și să-i ceară lui Irod să-i taie capul lui Ioan, ceea ce s-a și întâmplat.
Cu toate acestea, Irod avea un mare respect pentru Ioan. Îi asculta mereu cu drag predicile și îl fascinau și oarecum se temea de el. Însă cea care l-a privit cu ochi răi a fost mereu Irodiada, fosta nevastă a fratelui lui Irod. Ea a decis să orchestreze asasinarea sa, de frică să nu fie izgonită de Irod, în urma ascultării predicilor lui Ioan. Pentru că totul s-a întâmplat în timpul ospățului, lui Irod îi era rușine să refuze și cumva s-a simțit obligat.
Acesta a ajuns apoi să fie bântuit de fapta sa, respectiv uciderea lui Ioan. Când Irod a auzit despre minunile săvârșite de Iisus, suveranul s-a îngrozit, confundându-l pe Iisus cu Ioan. „Este Ioan, căruia eu am pus să-i taie capul; el s-a sculat din morti” (Marcu 6, 16). Hristos a fost, de asemenea, foarte îndurerat de moartea prietenului său, încât s-a retras în pustiu. Când s-a reîntâlnit cu Irod înainte de judecată, n-a putut să-i spună nimic ucigașului prietenului său…
Înainte să moară, Ioan a stat în temniță vreo 10 luni, iar acolo era vizitat de credincioși, cărora le vorbea despre Dumnezeu, le dădea sfaturi. Aceștia au fost cei care i-au luat trupul și l-au dus în mormânt.
Ioan n-a fost niciodată un martir. Scopul său a fost acela de a-i pregăti pe iudei pentru venirea lui Mesia.
În credința ortodoxă, Ioan are mai multe zile dedicate lui.
- Nașterea Sfântului Ioan: 24 Iunie
- Ziua Sfântului Ioan ca botezător al Domnului: 7 ianuarie
- Tăierea Capului Sfântului Ioan: 29 august.
În această zi, toți cei care poată nume de Ioan, Ioana sau derivate ale acestora își cinstensc numele.