Sfântul IGNUcius este patronul spiritual al calculatoarelor nealiniate

269

Sala Auditorium a Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a fost astăzi arhiplină. De la profesori cu părul albit de timpuri până la incepătorii în ale informaticii voiau să vadă și să audă o legendă a programatorilor de calculatoare. Curiozitatea firească a celor veniți la conferința de astăzi a fost firească.

Doctorul Richard Matthew Stallman, sosit foarte punctual în sala de conferințe, asemeni unui student disciplinat. Dar, pentru ca la noi timpul are alte dimensiuni, inevitabilul s-a produs. O jumătate de ora de incercări și de potriviri ale echipamentelor au arătat că există un spirit rău și antitehnic chiar și la Politehnica. Se căutau cabluri, adaptoare și alte periferice ce nu prea au vrut să colaboreze. Intr-un final showman-ul și savantul Stallman s-a descălțat și parcă de atunci au început să funcționeze toate echipamentele.
Departamentul de Calculatoare și Tehnologia Informației, Fundația Ceata și Coliberator 2017 au pregătit acest moment de excepție. Sub genericul „Free Software and Your Freedom” au fost de toate. De la sfaturi de viață virtuală, teme filozofice, idei despre libertate la glume și desene potrivite într-o sală de curs a fost orice.
Doctorul Richard Stallman a vorbit despre scopul și filozofia mișcării Free Software, precum și despre istoria și dezvoltarea sistemului de operare GNU care, în combinație cu nucleul Linux, este folosit astăzi de milioane de utilizatori din întreaga lume.

În opinia sa, nu trebuie să existe sisteme de operare și programe pe care să dai bani și care apoi să te controleze pe tine ca utilizator. Un program ar trebui să fie flexibil și opera a mai mulți utilizatori. Toți ar trebui să adauge sau să scoată din program ceea ce nu le place.

Unul din primele sfaturi din conferința a fost ca toată lumea să decupleze de pe propriile periferice geotagingul. De aici s-a ajuns la tema pericolelor ce îl pândesc pe cel ce a pătruns în era digitală. Aici nu este totul roz și sigur. Pericolele sunt la fel de serioase sau poate chiar mai mari decât în viața reală.

Conceptul de Free Software, susținut de savant și de echipele pe care le sprijină, este de fapt garantul libertății fiecăruia. A taxa un soft este o chestiune imorală în totalitate.
Majoritatea utilizatorilor de calculatoare au impresia că dau comenzi aparatelor. Fals. Comenzile le dau marile corporații de calculatoare și de programe foarte scumpe.

Dr. Stallman, este unul dintre cei mai importanți programatori, însă îmbină această activitate cu activismul pentru libertatea software. În opinia sa o lume ideală ar trebui să țină cont de un mod de distribuire a programelor care să permită utilizatorilor libertarea de folosire, studiu, distribuire și modificare a acestora, denumite generic „software liber”. Pentru a întări opina că nu este vorba de oricine în domeniul sau, este de menționat că a urmat cursurile Universității Harvard unde obține rezultate de invidiat în matematică. Cursurile de patru ani le-a aprofundat în doar două semestre de studiu.
În 1983, Stallman lansează Proiectul GNU, pentru a crea un sistem de operare de tip Unix compus doar din software liber. Odată cu aceasta, inițiază și Mișcarea pentru software liber (Free Sofware Movement – FSM), pe care apoi o sprijină prin intermediul Fundației pentru software liber (Free Software Foundation – FSF), înființată în 1985.
Pentru a arăta și o latură mai spectaculoasă a persoanei sale și a fi mai convingător Richard Stallman se transformă intr-un personaj fictiv numit Sfțntul IGNUcius cu tot echipamentul folosit de un sfânt. Este de fapt un show total pentru a demonstra ideile sale.

1 COMENTARIU

  1. Salutare,

    Sfantul IGNUcius avea un laptop IBM cu distributia GNU/Linux Trisquel instalata. Prezentarea s-a tinut de pe laptopul colegului M.M., cu Debian GNU/Linux instalat, masina care la sfarsit a fost binecuvantata de Richard. M. mi-a promis ca il putem vinde ca moaste la sfarsitul vietii lui tehnice de laptop, motiv pentru care m-am gandit sa clarific ceea ce ati scris si sa-i cresc pretul.

    Intr-adevar, exista un spirit rau si uneori antitehnic, mai ales daca observati titlul electronic al PDF-ului din anuntul oficial (pe care l-am facut in LibreOffice), insa de data aceasta problema cred ca are a face cu faptul ca Sfantul iGNUcius are si un firmware de BIOS liber, care inlocuieste originalul de la IBM. Dupa cum mi-a marturisit cu modestie chiar el in drumul de intoarcere spre aeroport, „este posibil ca unele componente sa nu functioneze corect”.

    Daca veti arunca o privire la https://stallman.org/rms-lifestyle.html, veti vedea ca Sfantul IGNUcius traieste modest cu ceea ce are nevoie si nu-si cumpara toate „dracoveniile” de ultima generatie, asa cum fac „sfintii” mai moderni cu burlane de aur la gat si barba pieptanata. Acest lucru face ca exemplul sau personal sa intareasca discursul, pentru ca a refuzat linistit un laptop cu Windows sau cu Mac in pofida tuturor presiunilor.

    Am fost ingrozit de faptul ca intr-un moment de trezvie cineva a simtit nevoia sa-l convinga pe rms sa utilizeze un program proprietar! Ispitele sunt la tot pasul. Ideile au mers pana intr-acolo incat sa se filmeze ecranul de laptop si sa se transmita rezultatul prin proiector.

    Dr. Richard Stallman a refuzat utilizarea sticlutelor cu apa plata ale unui producator din Romania din cauza relatiei indirecte de imagine cu http://killercoke.org/ . Nu are cum sa neglijeze aceste detalii in ceea ce priveste produsele IT. Marul muscat este simbolul pacatului dintotdeauna. Daca ai Apple, iMușcat.

    Pentru mine tot evenimentul a fost o grea incercare, motiv pentru care m-am imbracat de la bun inceput in culorile toamnei.

    Sa nu va suparati dar ati inteles gresit motivul pentru care Dr. Stallman s-a descaltat putin. Richard s-a simtit aici ca acasa, si o face ori de cate ori este printre prieteni.

    Happy Hacking!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.