Seri de vară la Muzeul Apei, în 18-20 august

139

Primul festival al celui mai „tânăr” muzeu al Timișoarei, Seri de vară la muzeu, revine în weekendul 18-20 august, cu un program cultural variat, pentru toate vârstele. După o ediție reușită în luna iulie, cu peste 2.500 de participanți, Muzeul Apei de pe Calea Urseni nr. 26 din Timișoara își așteaptă acum vizitatorii cu muzică live, seri de film, literatură, un spectacol de circ, expoziții de fotografie, vizite ghidate și numeroase ateliere creative și educative.

Festivalul începe vineri, 18 august, ora 17, iar programul complet este disponibil pe pagina Facebook, în evenimentul dedicat festivalului, și pe site-ul Aquatim.
Două expoziții inedite de fotografie, găzuite de pavilionul de acces al muzeului, vor fi vernisate în prima seară a festivalului, 18 august, ora 19. Este vorba de o selecție de lucrări prezentate în expoziția internațională I Remember Water, organizată de Rețeaua Internațională a Muzeelor Apei UNESCO (WAMU-Net), din care face parte și compania Aquatim, ce administrează Muzeul Apei și de expoziția Vietăți nevăzute, cu imagini realizate la microscop în cadrul expediției Sail Europe Around 2023 – Circumeuropa (SEA 2023), care duce capitala culturală în jurul Europei. Echipa de curatori WAMU-Net ne propune să privim apa prin amintirile și trările oamenilor din toată lumea și să reflectăm asupra felului în care îi putem schimba viitorul, în timp ce echipa științifică SEA 2023 ne deschide o fereastră către fascinantă lume subacvatică. Expozițiile rămân deschise vizitatorilor în perioada august-septembrie.
Seara de vineri este dedicată spectacolului extraordinar Familia Firescu, oferit de Școala de Circ, accesibil publicului de toate vârstele. Prin acrobație, echilibru și artă scenică, Școala de Circ își inspiră spectatorii să-și redescopere și exporeze creativitatea. Iar pentru un plus de inspirație, seara poate continua cu povești spuse pe muzică, alături de scriitorii Adina Ștefănescu, Lucian Ionică, Tudor Crețu și Cosmin Leucuța, harpista Mihaela Faur și violonista Marta Chiș.
Sâmbătă seara, ansamblul Sonoterra, unit de multi-instrumentistul Cătălin Milea, promite să poarte publicul festivalului pe diferite continente, într-un spațiu al unei experiențe muzicale memorabile. Din program face parte și Suita Aurora, o creație strâns legată de apă, dedicată vieții și energiei feminine.

Proiecțiile de film, prezente în fiecare zi în programul festivalului, includ documentarele Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri (2022) ce scot la lumină povești și locuri uitate sau neștiute ale Timișoarei, printre care și celebrul „OZN de la Urseni” și reportajul SEA 2023 – Circumeuropa despre expediția fluvio-maritimă care pleacă din inima Timișoarei și face opriri în peste 20 de foste și actuale capitale europene a culturii.
Oferta de ateliere și activități practice a festivalului este una bogată și foarte diversificată, ce include modelaj și amprentare în lut, inițiere în arta circului, lectură pentru copii, ilustrație, tehnici inedite de pictură colectivă, pescuit, sport, reciclare ulei uzat, floricutură, biologie și studiu la microscop, decorarea sacoșe eco, determinări experimentale ale calității apei potabile. Toate activităție sunt gratuite. Pentru condițiile de participare la fiecare atelier, recomandăm consultarea programului. Înscrierea prealabilă este necesară pentru atelierul de lectură Povești pe firul apei – link: https://forms.gle/BnmXj9PSn4EAS5Uu6
și pentru cel de ilustrație – link:
https://forms.gle/MJKsjeUfwxCNUYmq7
Din programul festivalului nu putea lipsi una dintre principalele atracții ale Muzeului Apei – vizitele ghidate. Cei care doresc să exploreze alături de ghizii noștri clădirile fostei uzine de apă potabilă a Timișoarei pot alege unul dintre cele șase tururi, puse la dispoziție de organizatori. Recomandăm înscrierea prealabilă, aici: https://forms.gle/TjHtmQ129TCG7U6n8.
Seri de vară la muzeu aduce încă o dată oamenii mai aproape de patrimoniu, artă și natură. În spectaculoasele clădiri istorice ale vechii uzine de apă sau la umbra impunătorilor platani din parcul muzeului, cu toții ne putem (re)conecta cu istoria și identitatea noastră locală, printr-o experiență culturală în care miraculoasa apă este omniprezentă.
Proiectul Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei face parte din Programul cultural national „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat prin Ministerul Culturii.

2 COMENTARII

  1. Primul festival al Muzeului Apei din Timisoara promite o autentica experienta culturala, cu oferte pentru toti cei care considera ca arta, educatia si spatiul public au nevoie de conectare! Participarea este recomandata, iar intrarea libera.

    Festivalul Seri de vara la muzeu este un eveniment cultural deosebit, ce ofera o experienta noua si inedita. Va invit sa-l descoperim impreuna, pentru ca sa ne bucuram de cultura, muzica, film si arta! Sa ceata bucuriile si sa savurati momentele speciale pe care le veti avea pe parcursul festivalului. Participati si inspirati-va!

  2. Festivalul Seri de vara la muzeu este un eveniment cultural deosebit, ce ofera o experienta noua si inedita. Va invit sa-l descoperim impreuna, pentru ca sa ne bucuram de cultura, muzica, film si arta! Sa ceata bucuriile si sa savurati momentele speciale pe care le veti avea pe parcursul festivalului. Participati si inspirati-va!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.