Un număr de 14 licee din județul Timiș au înregistrat în acest an procente de promovare la Bacalaureat între 0% și 30%. La polul opus, sunt 14 licee care au înregistrat procente de peste 80%. Extrapolate la nivel de țară, discrepanțele dintre liceele de top și cele de la coada clasamentului sunt îngrijorătoare, atrage atenția Deputatul PNL de Timiș, Marilen Pirtea, care spune că este nevoie imediată de măsuri de intervenție la nivelul școlilor cu rezultate slabe: ”Suntem din nou într-o situație nefericită, de a constata că avem probleme grave în învățământul preuniversitar. Nu este primul an când ne confruntăm cu această situație, iar lipsa de reacție a Ministerului este îngrijorătoare. Este nevoie de măsuri urgente, pe termen scurt, dar și pe termen lung. Autoritățile se complac în a prezenta rezultatele de excepție ale liceelor de top, dar uită să-și aplece atenția asupra celor aflate într-o situație dezastruoasă, de a obține procente de promovare de 0%, 10%, 15%”.
Marilen Pirtea spune că rezultatele foarte bune ale elevilor din liceele ”de top” arată că se poate și altfel: ”În primul rând, instituțiile abilitate trebuie să ne spună care sunt cauzele rezultatelor slabe. Este o problemă a pregătirii cadrelor didactice? Sunt disfuncțiuni în managementul respectivelor școli? Avem de a face cu disfuncționalități ale sistemului? Ce împiedică aceste licee să ridice nivelul de pregătire a elevilor? Este inadmisibil ca o mulțime de tineri să-și irosească patru ani din viață, pentru a afla la finalul studiilor liceale că nu au învățat nici cât să treacă Bacalaureatul.”
Deputatul PNL critică și declarațiile Ministrului Educației, Liviu Pop, conform cărora liceele cu 0% promovare la Bacalaureat, sub 10 la număr, vor fi desființate. ”În linie cu politica PSD-ALDE cu care am fost obișnuiți, ni se demonstrează din nou că sunt puși pe distrus, nicidecum pe construit. Soluția nu este de a închide acele școli. Liceele care ar cuprinde elevii afectați de această măsură ar fi puse în dificultate și am ajunge într-o situație la fel de nedorită, de scădere a calității procesului educațional. Soluția stă în identificarea problemelor care au condus la aceste rezultate, la nivelul fiecărei unități de învățământ, și elaborarea unor planuri de redresare punctuale”, subliniază Marilen Pirtea.
Pentru asta, puterea de decizie în aceste situații trebuie transmisă la nivel local, nu impusă de la Minister, așa cum s-a întâmplat și astăzi, prin declarațiile ministrului de resort, subliniază Marilen Pirtea: ”Cuvântul cheie este descentralizare. Dl Pop s-a grăbit să anunțe închiderea liceelor cu promovare de 0%, fără să se gândească la individualitatea fiecărei școli. Vorbim aici de zone geografice diferite, de situații economice și sociale extrem de diferite. Decizia trebuie lăsată la nivel local. Acolo trebuie să se aplice o analiză profundă care să conducă la un plan de redresare. Îmi permit să fac o comparație cu mediul de afaceri și cu procedura de insolvență. Aplicarea unui plan de redresare școlilor ar impune măsuri imediate și indicatori clari, pe o perioadă de timp rezonabilă, care să conducă la rezultate pozitive.”