Seminar despre forța de muncă de o parte și alta a frontierei cu Serbia VIDEO

99

În regiunea noastră se întâmplă fenomene economice și sociale destul de interesante. Expansiunea economică a ultimelor două decenii a dus, inevitabil, la un fenomen deosebit. Nu avem șomeri. Asta este doar în aparență un fapt pozitiv. Firmele serioase care ar dori să se extindă nu găsesc personal calificat sau chiar și necalificat pentru nevoile lor. Fluctuația mare dar și migrația forței de muncă între granițele europei cominitare a făcut ca unele firme să-și încetinească producția sau chiar să o relocheze în alte zone.

Deși peste frontieră, la doar câțiva kilometri, în zona Banatului din Serbia șomajul este în jurul procentului de 10 la sută, este încă greu de adus forță de muncă de acolo. Deși au fost făcuți pași în acest sens cu mai multe prilejuiri încă este foarte dificil din cauza legislației ce nu este armonizată între cele două țări. Mai sunt și alte motive, în general birocratice, ce împiedică o migrare sănătoasă a forței de muncă pe distanțe scurte, dar peste frontiera Uniunii. Pentru a rezolva o parte din aceste probleme, CCIA Timiș a organizat primul workshop din cadrul noului proiect transfrontalier, destinat pieței muncii din zonă.

Acesta a avut loc astăzi în Sala Mică a Senatului din sediul Universității Politehnica Timișoara din Piata Victoriei, ca primă întâlnire a unui workshop din cadrul Proiectului finanțat prin Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia: „Să valorificăm piața muncii din Banat prin nevoi realiste”. Scopul întâlnirii a fost de a analiza situația actuală a pieței muncii din regiunea transfrontalieră în vederea elaborării unui studiu privind piața forței de muncă în regiunea Banat.

Studiul va conține informații despre situația actuală și reglementările din domeniu, dar și obiective, măsuri și priorități, în scopul creării unui model viabil și sustenabil de îmbunătățire a situației pieței muncii atât pentru partea română cât și pentru cea sârbă.
La eveniment au fost invitați să participe agenți economici, potențiali angajatori, reprezentanți ai unor instituții publice locale – Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspectoratul de Muncă și Serviciul pentru Imigrări, reprezentanți ai grupului țintă, membrii echipei de proiect. Proiectul lansat în septembrie 2019 are o durată de 12 luni. Parteneri sunt: Agenția Regională pentru Dezvoltare Socio-Economică Banat din Zrenianin – partener coordonator și Camera Regională a Districtului Central al Banatului Zrenjanin și CCIA Timiș.

Proiectul are ca obiectiv principal identificarea unui echilibru al pieței forței de muncă din zona transfrontalieră, urmarea ratei ridicate a șomajului în Serbia și a lipsei de forță de muncă în partea de vest a României. El se adresează șomerilor și persoanelor care intenționează să își deschidă propria afacere, reprezentanților autorităților publice, firmelor, organizațiilor care sprijină dezvoltarea afacerilor cât și altor categorii, inclusiv rezidenților din regiunea transfrontalieră. Rezultate prevăzute în proiect sunt: Elaborarea unui studiu privind piața forței de muncă în Regiunea Banat; Crearea unei Comitet Consultativ; Instruirea a 80 persoane din grupul țintă prin sesiuni de training; Organizarea unui târg de joburi la Timișoara; Organizarea unei întâlniri de tip B2B în domeniul forței de muncă la Zrenianin; Crearea unui portal cu informații specifice, disponibil în limbile română, sârbă și engleză.

Proiectul se înscrie pe linia preocupărilor CCIA Timiș privind găsirea de soluții viabile la criza locală a forței de muncă, fiind cel de-al doilea proiect implementat prin Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, după „Rețea pentru mobilitatea forței de muncă în zona transfrontalieră (LaborNet)”. Din partea sârbă au vorbit Vesela Vlasković, de la Institutul pentru Dezvoltare Economică Terioarială (InTER), Serbia și Marija Milenković, InTER. S-au mai discutat, de asemenea, aspecte legate de problemele sectorului public și piața forței de muncă.

În plus, a fost adus în discuție un chestionar destinat sectorului public și privat ce ar da o mai realistă oglindă a forței de muncă de o partew și alta a frontierei. Din partea română de la CCIAT au participat directoarea Stana Stoianov și Cristina Coroianu. Lucrările vor continua cu un târg de forțe de muncă la Kikinda și Zrenianin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.