Pentru orice investitor, mai mare sau mai mic, pe lângă un bun management este stringent necesar să cunoască bine hățișul de reglementări legale ce au tangență cu afacerea sa. Legile sunt în perpetuă schimbare. Necunoașterea lor poate aduce momente nedorite.
Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale prin specialiștii săi a ținut să se alăture inițiativei CCIA Timiș de a pune reprezentanții mediului de afaceri fața în față cu cei ce pot a cele mai potrivite răspunsuri.
Camera de Comerț, Industrie şi Agricultură Timiș a continuat seria sesiunilor de informare a agenților economici cu seminarul de prezentare a oportunităților de finanțare oferite prin Planul Strategic PAC 2023-2027, care a avut loc în data de 14 martie 2024, în Sala Banat a Centrului Regional de Afaceri al CCIAT din Bd. Eroilor de la Tisa nr.22.
Președintele CIAT, Florica Chiriță, și-s asumat rolul de mediator al discuțiilor referitoare la investiții.
Organizat în colaborare cu Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest (AFIR), seminarul s-a adresat fermierilor, investitorilor și autorităților locale care pot beneficia de fondurile europene acordate pentru dezvoltare rurală.
Planul Strategic PAC 2023-2027 include 89 de intervenții prin care fermierii pot accesa fonduri europene pentru agricultură și dezvoltare rurală și are un buget de 15,8 mld. euro.
Cele mai importante aspecte avute în vedere în timpul seminarul de azi au cuprins următoarele chestiuni:
I. Prezentarea intervențiilor din Planul Strategic 2023-2027, informații despre sesiunile de depunere a cererilor de finanțare, în anul 2024, aferente intervențiilor din cadrul Pilonului II din Planul Strategic PAC 2023-2027, după cum urmează:
DR-12 – Investiții în consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri instalați şi a fermierilor recent instalați;
DR-13 – Achiziții de utilaje agricole pentru sectorul vegetal;
DR-14 – Investiții în fermele de mici dimensiuni;
DR-16 – Investiții în sectorul legume și/sau cartofi;
DR-17 – Investiții în sectoarele hamei și/sau struguri de masă;
DR-18 – Investiții în floricultură, plante medicinale și aromatice;
DR-21 – Investiții pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane (PPA);
DR-23 – Investiții pentru procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii unor produse alimentare și produse transformate, altele decât cele prevăzute în Anexa 1 a Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene;
DR-29 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole;
DR-33 – Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol/pomicol;
DR-34 – Cooperare și inovare în agricultură prin intermediul grupurilor operaționale PEI;
DR-35 – Dezvoltarea cooperării în cadrul lanțului valoric.
II. Prezentarea informațiilor cu privire la sesiunea de depunere a cererilor de finanțare aferentă sM 4.1 – Investiții în exploatații agricole – pachetul 4.1.1
Achiziții simple de utilaje agricole, precum şi sM 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor;
III. De la idee la proiect; cerințele finanțatorului; beneficiari eligibili; activități eligibile; condiții de eligibilitate; principii de selecție.
Directorul general adjunct al Centrului, Iulian Bucătaru a facut o amplă prezentare a celor mai potrivite soluții pentru a accesa fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea unor idei de afaceri sau pentru investiții în ridicarea standardului de locuire în mediul sătesc.
Au partiipat pe lângă fermieri din zona noastră chiar și reprezentanți ai primăriilor comunale intersați e atragerea de fonduri u atât mai mult cu cât participarea a fost gratuită pentru oricine.