Pentru că legislația specifică ce reglementează diverse activități ale mediului economic se shimbă destul de des o mai veche dar încă binevenită inițiativă a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș continuă cu același succes în fiecare an.
Astfel toți cei interesați din diverse firme ori ori chiar și instituții de stat sunt chemați periodic să-și reînprospăteze cunoștiințe despre anume legi, hotărâri sau măsuri. A devenit o cutumă ca întotdeauna specialiștii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență să fie primii din an ce deschid seria de seminarii informare și de împrospătarea cunoștiințelor. Aceste întâlniri sub rodul colaborării dintre Prefectura Timiș și CCIA.
Pompierii timișeni au prezentat cele mai noi reglementări la CCIA Timiș
Joi, 15 februarie în sala Europa a Centrului Regional de Afaceri al CCIAT, au venit în fața unei săli pline Mihai Ritivoiu, prefetul județului, iar din partea I.S.U. Timiș: gen.de brig.ing. Lucian-Vasile Mihoc, Inspector Șef, lt.-col. Mircea Marinescu, adjunct Șef Inspecția de Prevenire; cpt. Răzvan Zamfira, ofițer specialist Avizare-Autorizare.
Gazdele seminarului de informare și discuții a fost Mihaela Tomescu director general al CCIAT și Rodica Olinic, Consilier Relații Publice.
„Reglementări în vigoare privind obținerea Avizului și/sau a Autorizației de Securitate la Incendiu” a fost Tema principală abordată de pompieri. S-a insistat foarte mult pe faptul că toate școlile și grădinițele trebuie să fie în acord cu legislația pentru a minimiza riscul unui incendiu. S-a discutat mult despre unitățile de învățământ tocmai din cauza faptului că încă mai sunt (deși nu foarte multe) astfel de instituții ce nu au toate avizele necesar.
Alte teme abordate în seminar: Solicitarea și depunerea documentațiilor tehnice în format electronic; Măsuri și reglementări specifice în domeniul securității la incendiu; Oprirea funcționării sau utilizării construcțiilor sau amenajăriilor pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu.
deși legea încă mai permite depunerea documentației în format clasic pe hârtie pompierii au cerut ca pe cât posibil să se folosească și calea mai modernă ce presupune folosirea internetului. Astfel se pot rezolva mai eficient documentele necesare.
Faptul imbucurător, relevat de inspectorul șef, este că în ultimii ani nu au fost incendii de proporții în școli și nici victime nu au fost. Foarte puținele cazuri au fost doar mici focuri sporadice ce nu s-au exins și nu au adus pagube.
Încă mai sunt în județ un număr de 33 de unități de învățământ ce nu sunt cu documentele de autorizare la zi.
Tot conform legii trebuie știut că acele unități ce nu și-au schimbat profilul de activitate și nici nu a fost modificată clădire și se încadrează sum anumite bareme de suprafață nu au nevoie de autorizare de funcționare.