De o bună bucată de vreme la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură se adună reprezentanți ai mediului de afaeri ce sunt puși față în față cu reprezentanții autorităților locale din diverse domenii. Motivul, bine întemeiat, este de a da ocazia ca toată lumea să cunoscă noile reglementări legale și toate modificările ce apar pe parcursul unui an.
Seminariile și dezbaterile pe teme de legislație au loc de cât ori este nevoie dar îndeobște la fiecare început de an.
Consecvenți cu principiul că este mai bine să previi decât să pedepsești faptul implinit la Centrul de Afaceri de pe bulevardul Eroilor de la Tisa a avut loc o întâlnire coorganizată de CCIAT și prefectura Timiș în care specialiștii de la Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor au prezentat sitația la zi a tot ce se întâmplă într-un domeniu atât de sensibil ce interwesează pe oricine.
Președintele CCIAT, Florica Chiriță, a arătat, din nou, că una din cele mai serioase preocupări ale instituției este ea legată de sănătate. Este al Patrulea seminar tematic din acest an. Toate au avut un succes ridicat.
Toți agenții economici ar trebui să știe că necunoașterea legii nu îi exonerează de răspundere în cazurile în care s-ar întâmpla evenimente nefericite cu atât mai mult cu cât se apropie sărbătorile pascale când trebuie acordată o atenție sporită produselor ca: ouă, brânză sau carne de miel.
Subprefectul Ovidiu Drăgănescu a reprezentat Instituția Prefectului Timiș la discuții și a accentuat că deși județul nostru are cel mai mare populație ovină și porcină din țară situația este sub control și nu se înregistrează cazuri deosebite de încălcare normelor de sănătate animală. Până acum Timișul a fost ocolit de epidemii majore. De asemenea a fost adusă în discuție problema, încă nerezolvată în totalitate, a managementului populație canine. Până acum nu au fost amendate primăriile pentru sitația câinilor fără stăpân ce mișună pe unde nu te aștepți. Dar se vor lua măsuri serioase în curând. Ca o concluzie la cele spuse a fost constatatrea că „prevenția este cel mai simplu gest de politețe al statului față de cetățean”.
Flavius Nicoară, directorul DSVSA, a prezentat situația din punctul de vedere inspectorilor și medicilor veterinari. Dacă în general nu sunt probleme deosebite un aspect modern al comerțului scapă unui control riguros. Este vorba de comerțul on-line cu produse alimentare. În județul Timiș nu există nici un astfel de producător autorizat sanitar. Nici măcar pentru cei ce comercializează în mediul virtual produse din arne de porc. Aceștia nu prezintă nici o analiză de absența sau prezența a parazitului Trichinella spiralis ce duce la periculosa boală a trichinelozei.
În privința gripei aviare directorul asigură cetățenii că în cele opt ferme din județ ce însumează în jur de un milion și jumătate de capete de păsări nu s-a semnalat nici o problemă. Iar dinspre ferma de la Pădureni unde a existat pestă porcină vin vești bune. Este pe cale să fie lichidat focarul de boală. S-a reușit salvarea multora din animale și nu au trebuit exterminate toate cele 42 000 capete.
Toate eceste date și multe alte chestiuni au fost discutate pe larg cu participanții la seminar cu promisiunea că aceste întâlniri se vor repeta ori de câte ori situația, în dinamica sa, o impune.