Unele dintre semafoarele inteligente care au împânzit Timişoara sunt amplasate fără avizul necesar. O spune Direcţia Judeţeană pentru Culură, Patrimoniu şi Culte Timiş, instituţia care eliberează aceste documente. Şi, după ce inspectorii au fost pe teren, au impus Primăriei Timişoara să sisteze lucrările.
„O anumită problemă există. Nu vreau să deschid un litigiu cu cei de la Patrimoniu (n.r. – Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Patrimoniu şi Culte Timiş), sunt două sau trei puncte în oraş unde s-a greşit. S-au făcut intervenţii în proximitatea unor clădiri monument, intervenţii care nu sunt corecte. Noi trebuie să venim cu o corecţie la proiect şi să luăm avizul de la Patrimoniu. Au dreptate, numai că eu îmi doresc să văd spirit de cooperare pentru binele public”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei.
Edilul-şef nu s-a putut abţine şi i-a acuzat din nou de rea-credinţă pe cei care au crticat sistemul inteligent de trafic instalat în oraş.
„Am un gust amar de fiecare când văd cum proiectele care fac cinste Timişoarei sunt luate în derâdere şi duse în derizoriu de unii dintre timişoreni. Nu ştiu de ce există această plăcere pe care nu o vedem nicăieri în ţară, de a crea imagine negativă propriului oraş”, a adăugat primarul.
În ceea ce priveşte unda verde, şoferii se vor bucura de ea din 1 noiembrie, promite edilul-şef. Culoarea verde o vor vedea şoferii de pe arterele principale şi cele mai aglomerate din oraş. Însă pe străzile adicente, unde s-au montat semafoare, conducătorii auto se vor trezi şi că stau la semafor pe roşu.
„Noul sistem de semaforizare nu este pus în funcţiune. Se testează comunicarea între semafoare şi sistemul de control. Nu există încă o corelare care să asigure undă verde. De la 1 septembrie vom avea sistemul funcţional şi undă verde în oraş. Vor avea prioritate arterele mai aglomerate şi pe arterele secundare nu va putea fi undă verde când marile bulevade sunt aglomerate. Dar traficul va fi optimizat”, promite Robu.
Proiectul Sistemului de trafic management, în valoare de 44 de milioane de lei, presupune montarea de semafoare în 134 de intersecții din Timișoara. Au fost amplasate și 230 de camere video și a fost creat și un centru de comandă pentru sistem.