Șef de departament al unui spital județean din vestul țării, prins băut la volanul unei mașini… furate!

350

Şeful Serviciului de Achiziţii din Spitalul Clinic Judeţean Oradea, Bogdan Iurcov, despre care BIHOREANUL a dezvăluit săptămâna trecută că a ajuns să „căpuşeze” Consiliul Judeţean printr-o firmă de apartament, a fost prins băut la volanul unei maşini furate.

Aşa scrie în sentinţa pronunţată de Judecătoria Oradea, care l-a condamnat, însă, cu blândeţe, fixându-i o amendă pe care nici măcar nu trebuie s-o plătească.

Căpuşă la Judeţ

Vârât la comanda Serviciului de Achiziţii al Spitalului Judeţean în 2011, când la guvernare se afla alianţa PDL-PSD, iar socrul său, PDL-istul Anton Irimie, era secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Bogdan Iurcov nu doar că a fost menţinut de atunci în funcţie, ci şi-a extins afacerile incompatibile cu funcţia, devenind de luna trecută consultant în achiziţii inclusiv pentru Consiliul Judeţean, de unde încasează, lunar, 5.000 lei, prin firma proprie, Davidson Consulting.

Societatea e aceeaşi prin care, după cum BIHOREANUL dezvăluia încă de acum 6 ani, Iurcov întocmea caietele de sarcini pentru achiziţiile spitalului, pentru ca apoi tot el, ca membru în comisia de atribuire, să participe la selectarea ofertelor şi să decidă câştigătorul, iar în final soţul asociatei sale, Valentin Vesa, funcţionar al Finanţelor Bihor în cadrul Compartimentului de Verificare a Achiziţiilor Publice, aviza legalitatea procedurilor. Cine era asociata de atunci? Violeta Vesa, angajată tot la Finanţe, ca soţul, dar suspendată după ce, timp de 3 ani, furase pur şi simplu 40.000 lei din banii instituţiei, virându-i în conturile sale şi ale bărbatului.

Fotbal şi alcool

Cine se aseamănă se adună, s-ar putea zice acum: specialistul în achiziţii are, la rându-i, probleme penale, fiind trimis în judecată, ba chiar condamnat deja de Judecătoria Oradea, ce-i drept, cu blândeţe, din pricina unui incident în care a fost implicat vara trecută.

Potrivit sentinţei, intrate în posesia BIHOREANULUI, pe 15 iunie 2016 Iurcov ieşise împreună cu un prieten în Piaţa Unirii ca să urmărească pe ecranul uriaş meciul România – Elveţia din cadrul Campionatului European de fotbal. După terminarea partidei, cei doi au mai stat pe o terasă, unde au stins amarul rezultatului egal cu alcool. La plecare, în loc să urce într-un taxi, au ochit maşina unui restaurant, lăsată de şofer cu cheia în contact şi, pur şi simplu, au furat-o!

La volan s-a urcat Iurcov, care a şi pornit, „în prima fază pe o distanţă scurtă şi apoi, constatând că nu se prezintă şoferul acestuia, a repetat manevra de câteva ori, mişcând autoturismul cu viteză mică înainte, conducând o distanţă totală de 10-15 metri”, se spune în sentinţă.

Pericol public

Văzând că maşina porneşte din loc, doi dintre angajaţii restaurantului au pornit în goană după ea, reuşind s-o blocheze în apropierea intersecţiei Piaţa Unirii cu strada Iuliu Maniu, să-l smulgă de la volan pe Iurcov, iar în final să sune la Poliţie.

Funcţionarul a fost ridicat de poliţişti şi inculpat, iniţial, pentru furt în scop de folosinţă şi pentru conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice. În timpul anchetei, însă, proprietarul restaurantului a renunţat la plângerea pentru furt, motiv pentru care, în final, Iurcov a fost trimis în judecată numai pentru încălcarea Codului Rutier.

Atât în faţa procurorului, în timpul anchetei, cât şi la proces, Bogdan Iurcov şi-a recunoscut faptele, sperând să scape cu o achitare, dar judecătorul a decis că trebuie să răspundă penal, întrucât „infracţiunea comisă este nejustificată şi imputabilă” deoarece „a acţionat cu intenţie directă şi a prevăzut starea de pericol pentru siguranţa circulaţiei pe drumurile publice” pe care o genera fapta sa.

La muncă voluntară!

Atât doar că pedeapsa a fost îngăduitoare! Instanţa a apreciat că Iurcov a condus maşina la o oră când traficul nu era aglomerat şi pe o distanţă scurtă, fără să provoace vreun accident. Ca atare, bărbatul s-a ales cu 250 zile de amendă, în valoare totală de 7.500 lei, pe care deocamdată nici nu trebuie s-o achite, obligaţia fiind suspendată pe un termen de supraveghere de 2 ani.

Mai neplăcut e că în perioada de probă Iurcov este obligat să presteze ca voluntar în cadrul Primăriei Oradea sau Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor, timp de 30 de zile. Ar fi culmea să i se dea de lucru, şi aici, tot dosare de achiziţii…

Nemulţumit de soluţie, Iurcov a atacat-o la Curtea de Apel. La fel au făcut şi procurorii, care cer, în schimb, judecătorilor de la Curte o pedeapsă mai aspră. Pe bună dreptate, căci dacă o „vedetă” prinsă beată la volanul unei maşini furate scapă atât de ieftin, cum pot justifica pedepsele mult mai serioase date şoferilor de rând?

sursă: ebihoreanul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.