Sectorul care a atras cei mai mulți dezvoltatori și a oferit aproape 8.000 de locuri de muncă, în ultimul an, la Timișoara

424

Dacă în jurul Bucureștiului dezvoltatorii au construit mai mult depozite pentru retaileri și marii jucători de pe piaţa logistică, în Timişoara, cele mai multe astfel de spaţii sunt destinate fabricilor. Iar din cei aproape 8.000 de noi angajaţi în ultimul an, jumătate au fost atraşi de sectorul industrial. Timişoara este a doua cea mai mare piaţă a spaţiilor logistice şi industriale şi atrage atenţia dezvoltatorilor care au anunţat deja investiţii în noi unităţi de producţie.

Segmentul spațiilor logistice și industriale, amorțit în perioada de criză, a prins avânt în ultimii ani. Companii mari precum CTP, P3, Globalworth sau WDP și-au extins operațiunile și au construit noi depozite și fabrici pentru jucătorii internaționali. Cu un stoc total de 2,65 milioane de mp la sfârșitul primei jumătăți din acest an, Capitala domină peisajul spațiilor logistice și industriale cu 45% din acest stoc.

A doua cea mai mare piață, cu un stoc de 320.000 mp, circa 11% din stocul existent la nivel național, se regăsește la Timișoara.

Timișoara este prima piață logistică și industrială care s-a conturat după anii ’90. Este puternic reprezentată de companii active în sectorul de producție componente auto și electronice, precum și mărfuri generale. Mulți dintre acești jucători dețin propriile active, sub formă de fabrici, respectiv spații de depozitare. De-abia dupa anul 2008, dezvoltatoriii mari au venit și construit parcuri logistice noi pentru închiriere”, a declarat pentru economica.net, Rodica Tarcavu, partener în cadrul departamentului industrial de la Cushman&Wakefield Echinox.

După București, Timișoara este cea mai dinamică zonă ca și cerere din România. Nivelul chiriei este competitiv, cu o medie în jurul a 3,5 euro/mp/ depozit, care scade atunci când se au în vederea închirierii suprafețe mai mare de 10.000 mp.

Aici, cel mai mare proiect este Timișoara Airport Park (TAP) deținut de compania omului de afaceri Ioannis Papalekas, Globalworth.

Cu o suprafață închiriabilă de 95.000 de mp, spațiile din TAP sunt închirate unor mari producători: Continental, Valeo, Elster. Canadienii de la Litens Automotive se vor alătura parcului anul acesta, după livrara unei noi suprafețe de 8.000 de mp.

De oportunitățile de aici este atras și cel mai mare proprietar de spații logistice: CTP. Compania a anunțat recent o investiție de 13 milioane de euro în noi spații industriale, cu o suprafață de 32.000 de mp. Jumătate din această suprafață a fost închiriată de un producător al cărui nume nu a fost dezvăluit, care va deschide aici o nouă fabrică. CTP mai deține la Timișoara 10.000 de mp de spații logistice, închirate către Altex, eMag și Soehner.

Un alt atuu al Timișoarei este îndelungata tradiție în inginerie. Universitatea Politehnică a fost înființată acummai bine de 100 de ani, lucru ce a facilitat a facilitat accesul companiilor industriale la o forță de muncă bine calificată, este de părere Rodica Tarcavu, partener în cadrul departamentului industrial de la Cushman&Wakefield Echinox.

„În ultimul an, numărul angajaților din județul Timiș a crescut cu circa 8.000 de persoane, dintre care aproape 3.500 au intrat în sectorul industrial”, spune Tarcavu.

Apropierea de vestul Europei, dar și infrastructura mai bine dezvoltată decât în alte zone ale țării sunt alte motive pentru care marile companii au ales să-și deschidă fabrici la Timișoara.

sursă: economica.net

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.