La ora bilanțurilor anuale, directorul Ilie Vlaicu a ținut să scoată în evidență că firma condusă de dânsul merge destul de bine. Se muncește mult și cu folos ca timișenii să bea o apă bună și curată. Veșnica problemă a ținuturilor de baltă și mlaștină a fost în alte secole apa pentru băut. Prin străduința multor generații de specialiști la noi, la Timișoara asta nu mai este o problemă.
-Domnule director ce ne puteți spune despre anul ce se finalizează?
-Suntem obișnuiți ca la final de an Aquatim să anunțe un an bun. Iar anul 2018 chiar a fost foarte bun. Am să vă povestesc de investițiile din surse proprii pentru că sunt importante de această dată. Avem contractate lucrări în valoare de aproximativ 30 de milioane de lei. Unele sunt finalizate, unele sunt în desfășurare. Ca repere importante am finalizat Calea Lugojului cu apă și canal și pe partea stângă. Pe partea dreaptă era și până acum. Avem o veste bună. Mai avem trei tronsoane ca să finalizăm Calea Șagului până la deponeul de la Parța. Un tronson este finalizat, al doilea este contractat și va începe când vremea ne va permite iar cel de al treilea este în licitație avansată. Vom finaliza destul de repede. Așadar rezolvăm și acea problemă unde sunt agenți economici și pe stânga și pe dreapta și nu a fost compatibilă zona cu fondurile europene, de acea facem cu fonduri proprii.
Ne-am ocupat de aceste probleme sensibile cu apa de ploaie. Se știe că schimbările climatice au afectat intesitatea ploilor. Plouă mult în timp foarte scurt. Am mai lucrat pe străzile Popa Șapcă și Jiului, odată cu lucrările primăriei am finalizat și acolo.
Am mai lucrat pe strada Emil Zola, la o zonă de acumulare unde mereu am avut probleme. Calea Șagului (sub pod), unde de asemenea sunt probleme, o rezolvăm acum cu cel de-al doilea tronson care este deja semnat de la reprezentanța auto până la podul din Calea Șagului. Deci lucrări destul de mari și importante.
– Mai aveți și necazuri în activitate?
– Avem probleme cu rețelele de apă care sunt totuși destul de vechi. Sunt multe din oțel, aproximativ 60 la sută. Le înlocuim cadențat și din banii noștri și din surse atrase.
La începutul anului viitor vom face și o conferință specială pentru proiectul mare de 180 de milioane de euro care acum am primit hârtie că s-a finalizat și vor începe lucrările anul viitor.
-Cum stați cu localitățile din județ?
-Sunt din ce în ce mai multe localități care le preluăm. Lucrăm în 125 dar vom mai prelua și altele. Se știe deja că Lugojul a dat o Hotărâre de a intra în Asociația de Dezvoltare intracomunitară, ceea ce înseamnă că vom opera în scurtă vreme și acolo. Am avut deja discuții cu domnul primar. Mai sunt și alte localități care vin în cadrul proiectul asta mare de regionalizare.
Avem planuri pe toate liniile. De dezvoltare, de investiții, atragere de fonduri. Avantajul Aquatimului este că suntem pe profit. Putem, ca firmă, în orice moment să contractăm orice tip de credit de la orice bancă.
An de an încercăm să mai facem câte ceva. Tot ce se vede nu sunt doar rezultatele anului 2018. Încercăm și la anul să ne desfășurăm activitatea cât mai eficient.
-Spuneți-ne ceva despre prețul la apă?
-Prețul la apă nu este modificat de patru ani (din 2014). Se știe că toate au crescut și s-au modificat. Noi am rezistat cu aceste tarife… Nu numai că am rezistat dar am luat și locul întâi pe țară pentru a șasea oară consecutiv, inclusiv în acest an. Modificarea de tarif va veni odată cu proiectul cel mare care necesită o nouă cofinanțare. Secretul Aquatimului este că pune un leu și investește patru. Adică, în principiu, 75 la sută sunt bani nerambursabili fără de care nu am putea rezista cu aceste tarife. Tarifele ar fi foarte mari dacă am face investițiile din doar din banii încasați. Nu putea aștepta nici de la autoritățile locale nici de la cele centrale. Încercăm să ne gospodărim singuri. Ca să faci asta trebuie să fii o firmă așezată financiar, tehnic, managerial.
Si cate firme sunt abonate la lucrari directe pe banii timisorenilor???Romtim,Tuboterm,Tubular Tehno Sistem,Stareto,etc.