Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc luni la Timişoara, că digitalizarea în România nu se poate face ”dintr-un birou de ministru” şi a precizat că în judeţul Timiş, din 99 de unităţi administrativ-teritoriale, 37 sunt înscrise în platforma Ghişeul.ro.
”Pentru Caravana Digitalizării ne-am dat seama că nu putem face digitalizarea României dintr-un birou de ministru. Este imposibil. Pentru că nu cunoaştem toate realităţile de la firul ierbii, de ce nu sunt anumite UAT-uri pe ghiseul.ro sau care este gradul de competenţe, de alfabetizare digitală a cetăţenilor şi este şi o chestiune de mentalitate la care lucrăm, să ne deschidem către nou şi către aceste tehnologii”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării, la Timişoara.
Burduja a adăugat că 37 din 99 de UAT-uri din judeţul Timiş sunt înscrise pe Ghişeul.ro.
”Avem în Timiş 99 de UAT-uri, 37 sunt înrolate, toate municipiile, toate oraşele cu două excepţii: Recaş şi Buziaş şi sigur că cea mai mare nevoie e nevoie de înrolare pe ghişeul.ro a mai multor comune. Am discutat astăzi cu autorităţile locale care sunt principalele piedici: cât îi costă relaţia cu o instituţie bancară, cât îi costă efectiv comisioanele pentru plăţile făcute pe ghişeul.ro, am discutat despre identitatea digitală, un proiect care va fi finalizat la nivelul lunii mai şi care ne va permite să nu mai mergem în persoană la ghişeu şi un funcţionar să ne dea un utilizator şi o parolă. De asemenea, sunt mulţi români în diaspora care nu au card bancar în România şi atunci nu pot avea cont pe ghişeul.ro. După ce vom avea această identitate digitală, ea va fi pusă la dispoziţie gratuit cetăţenilor care vor opta să aibă o asemenea identitate, toţi românii din diaspora vor putea face plăţi pentru taxe şi impozite locale. Asta le-am transmis primarilor: e important să avem cât mai mulţi români pe ghişeul.ro şi să îşi înroleze UAT-ul pe ghişeul.ro. Asta duce la un grad mai mare de colectare a taxelor şi impozitelor, e mult mai uşor pentru cetăţean să facă aceste plăţi oricând din confortul casei sau de la birou”, a mai spus Burduja.
Sebastian Burduja a subliniat, totodată, că în aproximativ 1 lună şi jumătate, peste 60.000 de români şi-au obţinut cazierul judiciar pe Ghişeul.ro, online.
”De altfel, asta a fost şi ideea cu cazierul judiciar online. Aproape 2 milioane de români în fiecare an se duceau la poliţie să îşi elibereze acest document. De când l-am pus la dispoziţie online, aproximativ 1 lună şi jumătate, sunt peste 60.000 de români care şi l-au eliberat online. E un serviciu care e disponibil oricând, iar obţinerea se face gratuit şi instant”, a adăugat Burduja.
VIDEO AICI: https://www.youtube.com/watch?v=3UDNlIiBCdE