Se joacă printre morminte! În ce oraș din vestul tării se întâmplă ,,minunea!”

349

„Lapte gros”, „De-a v-ați ascunselea” „Rațele și vânătorii” sau „Țară, țară, vrem ostași” sunt doar câteva dintre jocurile copilăriei pe care micuții brădeni le pot juca… în cimitir. Cum în municipiul Brad nu există la ora actuală un spațiu de joacă dotat corespunzător în aer liber, reprezentanții Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din localitate s-au gândit să înființeze unul printre morminte. Situația este oarecum revoltătoare deoarece spațiul destinat micuților funcționează la mai puțin de cinci metri de capela mortuară.

În municipiul Brad, de câțiva ani încoace, locurile de joacă pentru copii sunt o adevărată problemă, pentru că majoritatea sunt în paragină. Indiferent că funcționează în cartierele mărginaşe sau în centrul oraşului, acestea arată mai degrabă ca nişte locuri unde se depozitează fierul vechi, decât ca nişte spaţii unde copiii se pot juca decent. Cu scopul de a atrage copiii la Biserică, și de a le crea acestora un spațiu adecvat, unde se pot juca în siguranță pe perioada slujbei, reprezentanții Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din localitate au înființat un loc de joacă pentru micuți, chiar în curtea lăcașului de cult. Aparent, acest lucru a fost îmbucurător atât pentru copii, cât și pentru părinți, dar a trezit mai multe nemulțumiri printre brădeni, deoarece spațiul funcționează la mai puțin de cinci metri de capela mortuară. În plus, la nici doi metri de tobogane există și câteva morminte. „Am înțeles că tinerii au nevoie de un spațiu de joacă și că în felul acesta îi poți atrage și la Biserică, dar de aici până la a crea un loc de joacă exact lângă capela mortuară, unde au loc priveghiuri și oamenii își plâng morții, iar copiii țipă și se joacă, mi se pare cam absurd. În plus, lângă hintă și tobogan mai sunt morminte și faptul că micuții se joacă lângă acestea mi se pare ca o imagine desprinsă dintr-un film horror”, a precizat Letiția Marga.

Socializare și joacă, în curtea Bisericii

Preotul Alexandru Letea de la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Brad susține că locul de joacă din curtea lăcașului de cult este un spațiu foarte bine delimitat de capelă și morminte, unde atât părinții, cât și copiii socializează și se joacă. „Noi am făcut acest spațiu tocmai pentru copiii parohiei, pentru părinții care vin la slujbă cu micuții. Cei mici nu au răbdare să stea la toată slujba și de aceea ne-am gândit să le construim un loc de joacă. În felul acesta îi atragem și spre biserică și pot să-și ocupe timpul, jucându-se, până când se termină slujba și vin să îi împărtășim. Acesta nu este un lucru rău, ba dimpotrivă foarte bun, pentru că în felul acesta copiii stau împreună, se cunosc, se joacă împreună, atât ei cât și părinții socializează, ceea ce este foarte frumos și benefic. În majoritatea orașelor, pe lângă biserici, sunt construite locuri de joacă, chiar și la Deva. Noi trebuie să fim îndreptați și spre viitor, iar viitorul bisericii și al parohiei noastre sunt copiii, care atunci când vin aici trebuie să fie atrași în toate felurile. Singurul lucru de care trebuie să ținem cont este ca înființarea unui astfel de loc să nu deranjeze slujba. La Brad, locul de joacă este la intrarea în curtea Bisericii, pentru că noi avem un spațiu foarte generos care ne-a permis realizarea unui astfel de loc. Spațiul de joacă este foarte bine delimitat de restul, este îngrădit, asigurat și separat de capela mortuară și locurile de veci. Capela este în partea stângă, iar locul de joacă în dreapta. Nu au nicio legătură una cu alta. Copiii se joacă acolo când vin la slujbă, duminica, la Sfânta Liturghie. De reținut este că în cadrul Bisericii sunt organizate spații atât pentru vii, cât și pentru morți, atât pentru copii, cât și pentru vârstnici. Pe lângă capelă există și alte facilități. Spre exemplu, avem un centru cultural pentru tineri care funcționează într-o anumită sală”, a menționat preotul Alexandru Letea.

Spațiu realizat din fondurile parohiei

Conform preotului brădean, locul de joacă a fost înființat anul acesta și exclusiv din fondurile parohiei și donațiile credincioșilor. „Deocamdată nu pot să vă spun cât a costat pentru că încă nu este gata, mai trebuie pus un covor cauciucat. Ceea ce pot să afirm cu certitudine este că duminica spațiul de joacă este plin de copii”, a adăugat preotul Letea.

Sursa: Glasul Hunedoarei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.