Se întâmplă în Timișoara! Afacerile, văzute ca relații între buni prieteni | VIDEO

302

Oamenii, de când se știu, fac afaceri. Însă, destul de recent , acestea au început să fie analizate, sistematizate și au căpătat un caracter mult mai organizat.

Cei ce au tangențe cu mediul economic, mai bine zis toți cei ce încearcă să-și impună produsele și afacerea pe piață au observat că nu este foarte greu să oferi produse sau servicii de calitate. E nevoie doar de talent, hărnicie și ceva capital. Marea problemă este desfacerea acestor produse. Piața este saturată de mărfuri și de servicii de calitate cel puțin îndoielnică. Astfel a apărut nevoia imperios necesară de a avea la îndemână un instrument de selecție a ofertei variate. Cum se poate face asta? În multe moduri, de la cele mai simple la cele mai sofisticate. Dar una din cele mai facile feluri de a afla de ce ai nevoie e chiar vorba din gură în gură sau recomandarea unuia de încredere.

Nevoia a născut și soluția. Firmele cu oarecare notorietate pot da relații și recomandări celor ce apelează la ei. Dar și mai simplu este să socializeze între ele, firmele ce se recomandă viitorilor clienți. Asta s-a transformat într-o adevărată rețea de socializare în afaceri.

Ba mai mult decât, această socializare în grupuri de interese comune a prins și un caracter oficial. O astfel de „asociație” este și sistemul de proporții mondiale ce se numește BNI. Dar în ciuda faptului că se întinde pe tot pământul, organizația are caracter de mici grupuri de cunoscuți ce conlucrează. De regulă, aceste celule nu depășesc un număr de circa 25 de membri. BNI este cea mai mare organizație mondială de business networking bazat pe recomandări. Adică ce am enunțat mai sus. Dacă ești mulțumit de un serviciu, spui mai departe și altora.

Fondată în 1985, organizația globală de business networking adună laolaltă profesioniști care se sprijină reciproc pentru a-și dezvolta afacerile aplicând principiul de bază al BNI, „Dăruind vei dobândi”. Săptămânal, în mii de locații din lumea întreagă, membrii rețelei se întâlnesc cu alți antreprenori asemenea lor, construiesc relații solide și profitabile și schimbă referințe de business. Membrii BNI au acces la traininguri de cel mai înalt nivel, la schimb de experiență cu alți oameni de afaceri experimentați și la oportunități de a face networking și de a încheia afaceri cu sute de mii de membri BNI din întreaga lume.
Astfel de organizații deja funcționează și la noi în țară. Există în jur de 25 grupuri funcționale iar numărul acestora crește permanent în orașe ca București sau Sibiu, unde există deja nouă grupuri, respectiv trei. Și în Timișoara se aplică acest mod de a face afaceri în două grupuri de lucru.

Grupul BNI „Zeppelin” va avea în viitorul apropiat lansarea oficială, dar oamenii de afaceri deja se întâlnesc și colaborează. Deși sună un pic amuzant, numele pentru un neavenit are o explicație banală. La una din ședințe se afla pe masă un „vin pelin” și de aici numele de aparat de zbor dirijabil. Ideea are mai mult de doi dar nu a putut fi aplicată până acum din motive de izolare sanitară. Acum, când persoanele se pot întâlni liber din nou, s-a pornit la treabă.

Grupul ce se consideră a fi „secret dar nu o sectă” nu este deloc așa misterios cum se prezintă. Sunt antreprenori și liber profesioniști cunoscuți în oraș ce conlucrează pentru eficientizarea activității lor. Și fac bine! Încă mai poate adera oricine pentru a avea acel minim de 25 de membri, cu condiția de a nu fi decât un singur reprezentant al unui domeniu. Nu se admit doi avocați sau arhitecți sau oricare altă afacere similară în același grup. Dar au libertatea de a înființa un nou grup. În același grup. Regula este simplă.
La sedințele săptămânale se discută scurt și aplicat despre viitoare proiecte și se leagă noi cunoștiințe. Acestea vot fi potențiali clienți viitori.

De profesie inginer, Doina Schedan construiește case de 18 ani cu mare succes. Dar acum, pe lângă faptul că este una din inițiatoarele grupului de de întrajutorare prin recomandări, s-a aplecat și asupra unor chestiuni sociale cum ar fi sprijinirea femeilor abuzate.
Iar alții, la rândul lor, se ocupă cu amenajări, servicii juridice sau diverse terapii ori transporturi internaționale.

„Aici este un loc unde antreprenorii se întâlnesc și vor să realizeze o lume mai bună prin business-urile pe care le fac, dar sunt și din alte sfere de activitate, nu numai antreprenori. Dar avem un singur țel: să contribim la o lume mai bună, să facem afacerile să funcționeze în aceste vremuri considerate tulburi în care este nevoie, mai mult ca oricând, de încredere… Căpătăm încredere unii în ceilalți, cunoscându-ne, prin ce facem zi de zi și prin ce spunem sau ne comportăm.

Eu, ca reprezentant și lider al educației ontologice am un angajament în plus față de colegii mei. Să văd că lucrurile funcționează și că pot contribui la o lume mai bună prin faptele mele, prin exemplul propriu” explică Doina Schedan câte ceva despre organizație.

„Acest grup este al antreprenorilor care își doresc să se înconjoare de oameni pozitivi, ce urmăresc să se susțină reciproc și să facă afaceri împreună, și care vor să promoveze un altfel de bussines, făcut cu oameni cunoscuți în care ai încredere. Care duc la rezultate profitabile pentru toată lumea în timp scurt. Asta se face prin referințe, recomandări” întărește cele spuse anterior și Claudia Bircaș ce activează în domeniul transporturilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.