Universitatea Politehnica din Timișoara rămâne în topul instituțiilor de învățământ superior din România. O dovedește cea mai nouă ispravă a unei echipe de studenți, care lucrează de 6 luni la un sistem care, prin analiza discursului, poate face o predicție privind dezvoltarea schizofreniei.
Proiectul celor patru studenți a fost realizat împreună cu un psiholog din România şi un psihiatru stabilit în Suedia și a fost premiat în cadrul unei competiții de profil, se spune într-un material difuzat de Digi24Timișoara. Dispozitivul revoluționar ar putea conduce la scurtarea perioadei în care este diagnosticată această boală cu care se luptă, potrivit statisticilor, 1% din populaţia lumii.
Sistemul dezvoltat de cei 4 studenți din Timișoara înregistrează, prin microfonul calculatorului, discursul pacientului. Îl transmite unui server care calculează, în funcție de logica discursului sau modul în care sunt legate propozițiile, probabilitatea ca subiectul să dezvolte pe viitor schizofrenie.
Diagnosticarea poate dura în prezent şi jumătate de an din momentul în care pacientul se prezintă la cabinetul specialistului. Noul sistem ar putea contribui la scurtarea acestei perioade.
„Zona aceasta a bolilor mintale este încă o zonă a medicinei puțin explorată și unde este o mare nevoie de soluții inovative. Ar fi util ca să scurtezi și perioada, această perioadă de 6 luni până la care poți pune un diagnostic de schizofrenie”, declară la Digi24 Timișoara Mihai Bran, medic specialist psihiatru.
Proiectul studenților este încă la nivel de prototip. Până să ajungă să fie acreditat și folosit efectiv, acesta trebuie să treacă prin mai multe etape.