Zeci de mii de oameni se pregătesc de Crăciun. Ortodocşii de rit vechi, adică cei care se ghidează după calendarul Iulian, mai au două zile până la sărbătoarea Crăciunului, iar tradiţiile străvechi sunt respectate cu stricteţe de sârbi, moldoveni, bulgari, ruşi sau ucraineni.
Potrivit calendarului de rit vechi, în 7 ianuarie este serbat Crăciunul. În Ajun, pe data de 6 ianuarie, tradiţiile vechi prind viaţă la Timişoara. Sârbii de aici, cei mai mulţi ortodocşi de rit vechi din Banat, se adună în Ajun în curtea bisericii sârbești din Piața Unirii, unde aprind tradiţionalul badnjak. Mai exact, ei fac un foc mare şi preoţii spun rugăciuni. Dacă scânteile sunt multe şi flăcările mari, atunci anul ce urmează să înceapă va fi unul prosper. De asemenea, arderea badnjakului reprezintă şi purificare. Prin incendierea arborelui se ard toate relele şi neajunsurile anului ce stă să se închieie, lăsându-se loc unui an nou plin de bucurii şi împliniri.
În 7 ianuarie, în prima zi de Crăciun, ortodocşii au parte de mese bogate şi fac vizite prietenilor şi rudelor. De pe masă nu poate lipsi prăjitura ”česnica”. Acesta este un produs tradiţional sârbesc. În aluat se ascunde cel puţin un bănuţ, iar cel care nimereşte moneda va avea noroc tot anul.
Săptămâna viitoare continuă sărbătorile pe rit vechi. Revelionul este celebrat în noaptea dintre 13 şi 14 ianuarie, iar sârbii vor sparge la miezul nopţii multe pahare, aşa cum dictează tradiţia.