„Legând îngrijorările legitime, atât din partea părinților, elevilor, cât și din partea cadrelor didactice, ordinul comun al ministrului Educației (n.r. și) ministrului Sănătății reglementează orice situație poate să apară”, a oferit asigurări, Sorin Cîmpeanu.
Oficialul a explicat scenariile în funcție de care are loc închiderea unităților școlare din România și a lansat un apel la adresa directorilor școlilor cărora le-a solicitat să nu fugă de „răspundere”.
Ministrul Educației a anunțat că va verifica nivelul de înțelegere al asumării răspunderii în contextul pandemiei de COVID-19, în rândul directorilor de școli, în cadrul concursului pentru ocuparea postului.
Închiderea școlilor rămâne la latitudinea directorilor
„Legând îngrijorările legitime, atât din partea părinților, elevilor, cat și din partea cadrelor didactice, ordinul comun al ministrului Educației pentru asigurarea dreptului la educație, ministrului sănătății pentru asigurarea dreptului la sănătate prevede toate situațiile posibile, reglementează orice situație poate să apară.
Sunt 17.632 de școli în România. Avem două reguli de bază care au fost ușor de înțeles: la apariția unei îmbolnăvire într-o clasă, se suspendă activitatea la nivelul clasei. A doua regulă – la apariția suspendării unui număr de clase egal cu cel puțin jumătate din numărul claselor din școală se suspendă activitatea fizică la nivelul întregii școli. Aceste reguli generale au fost corect înțelese.
Dar avem pe de altă parte articolul 6, alineatul 9 și articolul 3, alineatul 2, care reglementează situațiile specifice mult diferite de la o școală la alta, de la un județ la altul. Situația este diferită într-o școală în care rata de infectare este peste șase la mie, peste unu la mie față de o școală în care rata de infectare în localitate este 18, 19 sau 20 la mie. Situația este diferită într-o școală în care avem un caz de îmbolnăvire sau de carantină în rândul cadrelor didactice, sau niciun caz, față de situația în care avem 10 – 15 cazuri de îmbolnăvire. Aceste lucruri pot fi cunoscute doar la nivelul școlii.
Ce se întâmplă în școlile cu număr mic de elevi
Situația este diferită într-o școală care are clase cu număr redus de elevi și în care se învață într-un singur schimb, față de o școală în care sunt trei schimburi cu efective duse la maximum din perspectiva numărului de elevi. Aceste situații sunt cunoscute doar la nivelul școlii și atunci separat de regulile generale, cunoscute, cele două, avem o posibilitatea trecerii în online a oricărei școli din România, se emite această solicitare prin conducerea școlii, care este singura capabilă să cunoască realitățile din acea școală. Situația este de solicitare către inspectoratul școlar județean, dacă școala, din lipsă de resurse, nu are suficiente cadre didactice, pentru că sunt în carantină sau sunt infectate, deci nu pot veni la școală cu prezență fizică, iar rata de infectare este atât de mare în localitatea încât o mare parte din părinți își exprimă îngrijorarea și refuză să își trimită copiii la școală. Am luat legătura cu inspectoratele și ele vor aproba aceste solicitări indiferent de numărul lor.
A doua situație este cea în baza articolului 6, alineatul 9, când este nevoie de avizul DSP și de hotărârea Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
Sorin Cîmpeanu respinge „fuga de răspundere”
Resping categoric acea fugă de răspundere manifestată, în puține situații, dar manifestată, din partea unor directori de școli care, neînțelegând că atunci când ești directorul unei școli ți-ai asumat responsabilitatea gestionarii situației din acea școală, și așteaptă la nivel uniform o decizie centralizată, o decizie centralizată care nu poate fi luată tocmai din cauza condițiilor diferite între cele 17.632 de școli.
Mâine vor fi centralizate toate aceste solicitări în București, vor fi împărțite în două categorii:
- solicitări în baza articolului 3, alin. 2, inspectoratul va aproba toate aceste solicitări fără să fie nevoie de altceva;
- solicitări făcute în baza articolul 6 alineatul 9, caz în care va fi nevoie și de aprobarea Direcției de Sănătate Publică și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București.
Directorii ar fi trebuit să facă acest lucru începând din 1 octombrie.
Ministrul Educației va verifica responsabilitatea directorilor școlari
Directorii școlilor și Consiliul de Administrație al școlii au datoria și responsabilitatea să cunoască situația din școală, de aceea și-au asumat conducerea unei școli, lucru pe care îl vom verifica și cu ocazia concursului pentru ocuparea posturilor de directori.
După data de 15 octombrie vom avea proba scrisă, nivelul de înțelegere a candidaților care vor să fie directori de școli cu privire la responsabilitatea pe care și-o asumă va fi verificat în cadrul probei de interviu.
Am solicitat CNCAV situația elevilor vaccinați, aveam la ultima raportare, miercuri, un număr de 235.000 de elevi vaccinați, cea mai mare parte în categoria de vârstă 16 – 19 ani și în scurt timp vom avea informare cu numărul de elevi vaccinați la nivelul zilei de astăzi. Miercuri vom raporta și numărul de infectări în rândul elevilor și în rândul personalului din învățământ.
Mesaj pentru părinții care țin copiii acasă: Înțeleg îngrijorarea legitimă, îngrijorare pe care o consider legitimă din partea părinților care au copii în școli în care rata de infectare este foarte mare. În același timp însă, știut fiind faptul că mall-urile și multe alte activități sunt deschise, îmi place să cred că acei părinți care se îngrijorează cu privire la siguranța copiilor în școală se vor îngrijora și cu privire la trimiterea copiilor în alte colectivități în care activitățile sunt permise.
Ai autoritatea Ministerului Educației asupra sistemului de educație, cu privire la alte domenii am făcut solicitări ferme de consolidarea acestor controale și ele sunt prevăzute atât în ordinul comun de ministru, cât și în hotărârea CNSU. Din perspectiva Ministerul Educației, inspectoratele școlare județene au făcut aceste controale în școli pentru respectarea normelor sanitare. Din păcate se constată că regulile nu se respectă, nu numai în școli, nu se respectă la nivelul întregii societăți. Constatăm că este foarte slab înțeleasă importanța și necesitatea vaccinării, importanța și necesitatea respectării normelor de protecție sanitară nu numai în școli”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, luni, 11 octombrie.