La inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, sub egida Organizatiei Internaționale a Francofoniei și sub coordonarea scriitoarei franco-marocane Leïla Slimani, atașat cultural și manager al misiunilor francofone oficiale de pe lângă cabinetul prezidențial, în istoricul oraș francez Orléans va fi inaugurat primul Parlament al culturii francofone feminine.
La evenimentul care va avea loc la sfârșitul lunii septembrie (25–29), va participa și Rodica Draghincescu, scriitoare româno-franceză născută în Banat, aleasă să facă parte dintre fondatorii acestui parlament, alături de alte 19 personalități culturale feminine: sociologi, psihologi, filosofi, lingviști, editori, cadre universitare, autoare de expresie franceză.
Rodica Draghincescu trăiește de 12 ani în Franța, este expert cultural, traducătoare, fondatoare și directoare a webmagazinului plurilingv și multicultural Levure Littéraire (Franța-USA-Germania-România). De când trăiește, muncește și își scrie cărțile în Franța și în limba franceză, bănățeanca Rodica Draghincescu, prin proiectele sale, prin prezența sa dinamică și expresivă în universul literar european, a devenit una dintre imaginile autentice și reprezentative ale francofoniei românești.
Parlamentul culturii francofone feminine își propune să repună la loc de cinste francofonia, cu atât mai mult cu cât comunitatea vorbitoare de limbă franceză se întinde pe cinci continente. S-a decis pentru o organizație de tip parlament întrucât o astfel de instituție duce, etimologic, prin statutul și obligațiile ei, la ideea de democrație și de reprezentativitate a tuturor părților ce compun societatea actuală. Ideea de Parlament, se spune în documentul constitutiv, implică reflexie, dezbatere, luare de decizii, implicare și rezolvare civică. Obiectivele majore ale Parlamentului culturii francofone feminine sunt: apărarea libertăților fundamentale, protejarea drepturilor omului prin legi și acțiuni legale, consolidarea poziției și condiției femeii în societate, prin dezbateri și acțiuni concrete etc.
A fost ales Orléans ca loc al constituirii acestui parlament fiindcă este orasul celebrei Jeanne d’Arc, mit al curajului și al eroismului feminin, cetate universitară, străveche și frumoasă capitală a retoricii și a dreptului roman. În plus, este la 120 km de Paris, iar ideea de descentralizare este una care îi preocupă pe francezi.
Parlamentul va avea, în 2019, propriul lui sediu la Orléans. La întrunirea din septembrie a.c. se vor discuta mai multe teme, dintre care: Ce fac femeile pe timp de război? Actualități și urgențe informative despre războaie și refugiați; Trupul femeilor: evocare și exemplificare de cazuri de hărțuială, discriminări, misoginism, pedepse și suferințe impardonabile; Femeile, o formă de speranță salutară pentru Terra. Cum apărăm și cum se apără femeia prin cultură?; Școala, educația și protecția prin cultura scrisă; De la o țară la alta — poziția, puterea și rolul femeii occidentale în geografia sărăciei. Autoritate sau rol simbolic?