0.1 C
Timișoara
duminică 22 decembrie 2024

Școli de renume din Timiș, fără autorizație. Lenau, Calderon sau Loga sunt unele dintre ele

Zeci de unități de renume din Timiș nu au autorizație de funcționare, ci chiar aviz negativ de funcționare. În mai puțin de două săptămâni instituțiile vor începe un nou an școlar, însă momentan, fără drepturi depline. Liceele de pe listă, precum Calderon, Lenau sau Loga trebuie să pună la punct partea de igienizare și lucrările de reabilitare pentru autorizația sanitară.

30 de licee din județ și din oraș sunt încă pe lista de așteptare, aceste primind o notificare negativă în ceea ce privește autorizația sanitară. Școlile se află încă în reabilitare sau igienizare.

”Sunt unități școlare cu notificare negativă. Majoritatea cestor clădiri, unde sunt lucrări de reabilitare, intră în categoria celor care au certificare negativă. Lucrările nu s-au terminat. La Liceul Lenau, din păcate, lucrările o să mai treneze și anul viitor, iar la Loga și Calderon, în subsol a apărut deja igrasia. Prin urmare vor trebui reîncepute anumite lucrări”, declară inspectorul școlar general adjunct Halasz Ferenc.

Demersurile pentru obținerea autorizației sanitare, pentru funcțioarea optimă, constituie următorii pași. Se face o declarație pe propria răspundere din partea conducerii școlii, apoi reprezentanții completează un formular, în care își asumă câteva cerințe. Următorul pas este ca Direcția Sanitar-Veterinară și Direcția de Sănătate Publică, împreună cu alte instituții, în urma controlului obligatoriu, să elibereze autorizația sanitară.

În Timiș mai sunt alte 11 centre de învățământ care nu au autorizație sanitară pentru funcționare.

”Există 11 unități de învățămănt care nu au autorizație sanitară de funcționare. La o bună parte problemele nu sunt legate de starea clădirii, problemele sunt legate de starea de patrimoniu – spre exemplu grădinința din Topolovățu Mare nu este intabulată, iar la 6 unități se va putea acorda autorizația sanitară la începutul lunii septembrie. 406 elevi sunt în aceste instituții de învățământ neautorizate sanitar. Cauza neautorizării este lipsa de apă curentă în localitățile foarte mici, școlile neautorizate funcționează fără excepție în sate, eventual funcționează o grupă de grădiniță cu 10-15 copii. Două sau trei dintre ele, în anul școlar viitor, probabil, vor fi închise”, adaugă Halasz Ferenc.

Școlile cu probleme nefinalizate au un termen de 30 de zile pentru soluționarea acestora. Totodată acestea își pot desfășura activitatea în continuare, chiar și fără autorizație sanitară.

„Școlile care nu au autorizație sanitară sau au notificare negativă au primit un semnal de alarmă că trebuie luate măsuri împreună cu primăria, fiindcă în general din cauza fondurilor nu sunt asigurate condițiile, dar ele funcționează normal pe parcursul întregului an școlar, directorul având o responsabilitate mai mare cu privire la aspectele legate de sănătate în unitatea de învățământ”, a susținut Halasz Ferenc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Localitatea de lângă Timișoara care vrea să rivalizeze cu marile orașe ale lumii de Crăciun

O comună de lângă Timişoara e pusă pe fapte mari: anul viitor vrea să se "bată" cu târguri de Crăciun de renume la capitolul...

Moș Crăciun a vizitat 24 de familii din Lugoj

Moș Crăciun a vizitat 24 de familii din Lugoj! Tinerii Parohiei Romano - Catolice au organizat o strângere de donații, pe care le-au oferit...

Citește și :