„Școala de Anticorupție” – acesta este numele unui proiect inedit inițiat de studenți de la Universitatea de Vest din Timișoara. În cadrul acestuia, liceeni din capitala Banatului vor afla cum pot să recunoască și să lupte împotriva actelor de corupție.
Inițiativa aparține studenților din cadrul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării și se desfășoară în perioada 13 – 24 iunie. Astfel, elevi de clasele IX-XI vor lua parte la ateliere interactive susținute de profesori ai universității și alți specialiști din domeniu. Aceștia vor învăța despre fenomenul corupției, manifestările și cauzele acesteia, dar și metodele de prevenire și combatere.
Pe lângă aceasta, elevii vor dezvolta și aplica în teren un chestionar sociologic, vor analiza tiparele și tendințele în perceperea corupției de către colegii lor și vor dezvolta publicația, „Atlasul Corupției”.
„Școala românească trebuie să-și dezvolte mai mult ramura civică și să-i învețe pe tineri să se implice activ în problemele comunității, nu doar să reacționeze când este prea târziu. Inițiativa studenților noștri acoperă o parte importantă a nevoilor generației actuale de tineri. Provocările și cerințele societății s-au schimbat, iar aceștia trebuie să se adapteze rapid pentru a le putea face față. Pe scurt, școala nu trebuie să însemne doar carte”, spune Marilen Pirtea, rectorul UVT.