Scandal pe bani mulți pentru ecologizarea unei mine din vestul țării! Cine are dreptate?

348

După nenumărate sesizări făcute la Guvern, autoritățile locale din Moldova Nouă au primit luna aceasta răspunsul mult dorit: se alocă bani pentru ecologizarea iazurilor de la Moldomin. Procesul prin care acest lucru se va întâmpla, îi nemulțumeşte însă pe reprezentanții GEC Nera.

Prin răspunsul primit de primarul Adrian Torma, Guvernul transmitea că: „Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.97/2016 a fost reglementată modalitatea prin care statul român, prin Ministerul Economiei, Comerțului si Relațiilor cu Mediul de Afaceri, care are sub autoritate persoane juridice responsabile cu gestionarea deșeurilor din Industria Extractivă și care nu pot îndeplini aceste obligații, să finanțeze din fonduri alocate de la bugetul de stat prin bugetul acestuia, măsurile necesare îndeplinirii obligațiilor de mediu”.

Cu toate acestea, susțin militanţii pentru mediu, Uniunea Europeană nu a impus soluţii tehnice de ecologizare a iazurilor de la Moldova Nouă.

,,Prin decizia Curții de Justiţie a UE s-a constatat că prin această poluare România a încălcat Tratatul de Aderare la UE în domeniul managementului deşeurilor industriale şi s-a fixat un termen de ecologizare a iazurilor. Soluţia tehnică este inclusă în răspunsul dat Curții de Justiție a UE de Guvern şi este una pompieristică pentru încadrarea în termenul fixat……… dar nu şi durabilă“, explică Cornel Popovici Sturza, preşedintele GEC Nera.

Acesta mai susține şi că soluţia durabilă este ecologizarea iazurilor prin metode vegetative (plantari de specii de arbori şi vegetaţie ierboasă adaptabile la praful de steril minier de pe iazuri). O asemenea metodă ar fi dat rezultate bune pe 5 hectare, pe aceleaşi iazuri, în anii ’90 .

,,Cele mai mari dezavantaje ale metodei ce vizează stropirea iazurilor sunt:
-investiție specifică mare la ha
-costuri mari de energie în timpul exploatării, tot de la Bugetul de Stat pentru că SC MOLDOMIN este într-un etern proces de lichidare şi nu are bani.
-nesiguranţa momentului optim al stropirii care depinde de prognoza meteo de vânt puternic ………..şi care este doar o prognoză .
-infrastructura de stropire riscă să fie furată în cazul în care aceasta va fi metalică, aşa cum s-a întămplat după 2006 cu reţeaua de conducte pentru distribuirea pe iaz a apelor încărcate cu steril minier provenit de la uzina de preparare a cuprului”, adaugă Sturza.

În câțiva ani, ne întoarcem de unde am plecat!

Potrivit reprezentanților GEC Nera, Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş – Severin, Primăria Moldova Nouă, Instituţia Prefectului Judeţul Caraş – Severin şi Consiliul Judeţean ar trebui să accepte soluţia de stropire a iazurilor ca o soluţie provizorie pentru a evita sancţiuni din partea Curții de Justiție a UE şi să acţioneze ferm pentru a impune în viitor soluţia de ecologizare vegetativă.

,,Prin oazele de vegetaţie spontană apărute pe iazuri, natura dă deja o lecţie autorităţilor în ce priveşte modalitatea de ecologizare .

Altfel, peste câţiva ani, ne-am putea întoarce la momentul 0 al coşmarului pentru populaţie care vine odată cu furtunile de praf de la Moldova Nouă. Şi tot peste câţiva ani vom avea din nou alegeri”, încheie preşedintele Grupului Ecologic de Colaborare Nera.

Sursa: Reper24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.