Votul din Diaspora la alegerile prezidențiale din noiembrie, care se va desfășura pe parcursul a trei zile, vineri, sâmbătă și duminică, ridică mai multe probleme de logistică decât au fost luate în calcul la adoptarea noii legislații electorale prin care s-a dorit să nu se mai repete ceea ce s-a întâmplat în 26 mai la alegerile europarlamentare în secțiile de votare din afara țării.
Ambasadorii care au comunități mari de români au avut o întâlnire foarte tensionată, săptămâna trecută, cu reprezentanții MAE, AEP și STS, reproșându-le acestora că este imposibil să rezolve, logistic, cerințele introduse în legislație.
Cea mai mare problemă, au explicat surse participante la întâlnirea dintre ambasadori, secretarul general al MAE, prim adjunctul de la STS și președintele AEP, Constantin Mitulețu, este legată de spațiile pe care ambasadele trebuie să le închirieze pentru organizarea alegerilor.
Asta deoarece nu sunt suficiente 3 zile pentru închiriere, ci este nevoie de 7 sau 8 zile, timp în care în aceste spații se instalează cabine de vot, se pregătesc urne, se fac întâlniri ale membrilor secției de votare, numărătoarea voturilor, curățenie etc. Locațiile publice din străinătate la care ar putea apela ambasadele sunt greu de eliberat pe parcursul unei săptămâni de lucru, iar locațiile private sunt foarte scumpe, explică ambasadorii contactați de Digi24.ro.
Costul estimativ al votului din Diaspora este de aproximativ 35 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro este costul suportat de AEP pentru votul prin corespondență și buletinele de vot. Anii trecuți suma cheltuită pentru votul în Diaspora era în jur de 4 milioane de euro, a mai explicat președintele AEP.