5.1 C
Timișoara
luni 18 noiembrie 2024

Scandal de corupție ,,cât casa” într-un mare oraș din vestul țării! Persoane celebre din politică și din afaceri implicate în fraude cu bani europeni

Procurorii Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) au pornit o investigație privind modul în care au fost realizate lucrările și au fost cheltuiți banii în proiectul cu finanțare europeană ”Drumul Vinului”.

„Drumul Vinului : Păuliș-Ghioroc-Covăsânț-Șiria” un proiect demarat în 2010 a cărui valoare totală a fost de 61.353.550,95 lei (peste 13 milioane de euro). Deși el ar fi trebuit finalizat până în 2014, lucrurile n-au stat chiar așa, firma omului de afaceri timișorean, Georgică Cornu, SC Comfort SA întârziind foarte mult lucrările, în 2012 aceasta intrând în faliment.

”Ulterior, lucrarea a fost finalizată de firma lui Ioan Faur, Sc Sylc Con Trans SRL, dar termenul oricum a fost depășit cu mult” scriu jurnaliștii de la Special Arad.

”Urmare a unui control la Consiliul Județean Arad, al Curții de Conturi, făcut în 2013, s-a constatat nereguli cu privire la implementarea acestui proiect și la modul în care au fost plătite milioane de euro. Curtea sesiza atunci că există nereguli cu privire la deconturile făcute, în sensul că existau lucrări plătite dar neexecutate.

Ca urmare, Curtea de Conturi a trimis raportul la DNA, dar această instituție și-a declinat competența în favoarea DLAF. Astfel, în cursul săptămânii, cei de la DLAF au ajuns la Arad, invitând la „declarații” mai multe persoane care au participat activ la implementarea proiectului european „Drumul Vinului”.

Cu certitudine nu știm cine a semnat declarații în fața DLAF, însă sursele noastre susțin că nu sunt „străini”: Lucia Chișbora – managerul de proiect și director al Agenției de Promovare și Dezvoltare Arad din cadrul CJ Arad, Csba Iuhasz – administratorul firemi de consultanță, dar abonat permanent la lucrările Primăriei Arad și Consiliului Județean Arad (se mai spune despre acesta că este unul dintre oamenii ascunși ai lui Gheorghe Falcă), Lucian Caraiman și Georgică Cornu – patronii SC Confort SA, Nicolae Ioțcu (acesta fiind „vizitat” la Penitenciar) – fost președinte al CJ Arad, Cristian Drăgan – la vremea respectivă vicepreședinte CJ Arad și alții… pe care deocamdată nu-i știm, dar o să aflăm și cu siguranță că veți afla și dumneavoastră, cititorii Special Arad.

Nu în ultimul rând, înainte de a vă arata în ce a constat proiectul „Drumul Vinului”, trebuie să precizăm că DLAF are în atenție și cercetare și alte lucrări de proporții în Arad, în care s-au folosit milioane de euro – bani europeni: Master Planul 2008-2038 privind Sistemul de management integrat al deșeurilor solide în județul Arad și Master Planul pe Apă Canal.

DRUMUL VINULUI: PĂULIȘ – GHIOROC – COVĂSÂNȚ – ȘIRIA

„Consiliul Judeţean Arad, în calitate de beneficiar, a semnat în data de 29.09.2010 Contractul de Finanţare pentru proiectul „Drumul Vinului: Păuliș

– Ghioroc – Covăsânț – Șiria”, proiect finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 2 „Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale”, Domeniul major de interventie 2.1 “Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane – inclusiv construcţia / reabilitarea şoselelor de centură”.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătăţirea infrastructurii regionale în vederea relansării zonei denumită Podgoria Aradului, prin sprijinirea creşterii economice, crearea unui cadru favorabil atragerii investiţiilor locale şi străine şi crearea de noi locuri de muncă.

Obiectivul specific al proiectului este reabilitarea infrastructurii de transport prin reabilitarea legăturilor de transport în zonă, îmbunătăţirea gradului de atractivitate şi accesibilitate a zonei denumită generic Podgoria Aradului şi creşterea competitivităţii acesteia ca locaţie pentru afaceri, precum şi valorificarea potenţialului turistic a zonei Podgoria Aradului.

Proiectul îşi propune relansarea zonei Podgoria Aradului, având la bază un concept de dezvoltare rurală sustenabilă. Reabilitarea infrastructurii de transport, prin prevederea de legături de transport va conduce la atragerea de noi investitorii în domeniul viti- vinicol, la creşterea competitivităţii zonei ca locaţie pentru afaceri, şi va crea premizele relansării plantaţiilor de viţă de vie, dezvoltării unor pensiuni agroturistice.

Proiectului este localizat în judeţul Arad pe teritoriul administrativ al comunelor Păuliş, Ghioroc, Covăsânţ şi Şiria și are ca activitate principală reabilitarea a două importante cai de acces din zonă după cum urmează:

• DJ 708 B, între km 0+000 (desprindere din DN 7 în comuna Păuliş) şi km 18+720 (intersecţia cu DJ 709 în comuna Şiria). Drumul DJ 708 B traversează localităţile Păuliş, Miniş, Ghioroc, Cuvin, Covăsânţ şi Şiria

• DJ 708 C, care face legătura între comuna Ghioroc şi Municipiul Arad şi se desfăşoară între km 0+000 (desprindere din DN 7 în comuna Sâmbăteni) şi km 5+300 (în comuna Ghioroc la intersecţia cu DJ 708 B

Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt reprezentaţi de locuitorii și agenții economici din zona adiacentă drumurilor reabilitate precum și administraţiile locale, instituţiile descentralizate, instituţiile de cultură şi învăţământ din zona, potențialii investitorii și turiştii care vor vizita atracțiile turistice din zonă.

Reabilitarea drumurilor judeţene DJ 708 B şi DJ 708C care străbat localităţile din zona viticolă va asigura accesul turiştilor, vizitatorilor din nordul judeţului şi din judeţul Bihor la staţiunea balneo-climaterică Lipova, situată la o distanţă de 3 km de centrul oraşului. Deasemenea se va facilita accesul și la alte obiective turistice printre care enumerăm: Muzeul orăşenesc Lipova, Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, Bazarul Turcesc, Mănăstirea şi biserica de pelerinaj „Maria Radna”, Cetatea Şoimoş, Biserica „Buna Vestire”, Cetatea Şiria, Mănăstirea cu schitul de la Feredeu, lacul Ghioroc, Muzeul Viei şi Vinului, tabăra de elevi de la Căsoaia.

Sursa: Special Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :