2.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Scandal cu facturile la energie. Ce va face ANRE în această privință

Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a declarat la o conferință pe teme energetice organizată de agenția News.ro, că instituția are în derulare un nou control la furnizori, care se apropie de final, legat de facturarea clienților casnici.

“Mai avem o acțiune de control, care este spre final. Verificăm modul în care au fost emise facturile pentru clienții care sunt în serviciul universal. Ele se emit lunar, verificăm dacă regulamentul de furnizare se respectă, și verificăm modul în care sunt estimate consumurile clienților în lunile în care distribuitorul nu citește contorul. Au fost mai multe sesizări care au ajuns la ANRE, dacă vor fi nereguli vor fi sancționate”.

Oficialul ANRE a mai declarat că se pregătește o nouă modificare legislativă, “discutăm niște modificări legate de facturarea lunară, prin modificarea regulamentului de distribuție”, a mai spus Bege.

ANRE a stabilit, într-un proiect de reglementare emis la finalul lui februarie, că indexul contorului citit de client este cel folosit în calculul facturii, atât cea de la vechiul furnizor, de la care plecați, cât și noului furnizor, la care mergeți. Dacă nu transmiteți dvs. indexul, o va face distribuitorul, dar nu fix în același moment în care vă doriți transferul.

Modificarea diminuează posibilitatea unor plăți mari pe consumuri estimate, situație care a mai apărut în contextul schimbării furnizorului de electricitate.

Al doilea control la furnizori

ANRE a amendat Hidroelectrica, E.ON, Electrica şi Enel cu 2,01 milioane de lei pentru nerespectarea reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieţei, potrivit unui comunicat al autorităţi emis la începutul lui martie.

“Au fost verificate următoarele aspecte modul de organizare şi funcţionare a centrelor de telefonie (call-center); respectarea obligaţiei de a comunica solicitantului, în scris, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data primirii cererii, a unei oferte privind condiţiile de furnizare a energiei electrice pe piaţa concurenţială; respectarea obligaţiei de încheiere a contractului de furnizare a energiei electrice în termen de maximum 5 zile de la data transmiterii de către clientul final a documentelor necesare. ANRE a constatat nerespectări ale reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieţei de energie electrică şi a aplicat o serie de sancţiuni”, a anunțat atunci Autoritatea.

În acest moment, potrivit datelor furnizate de Bege, 1,2 milioane de clienși casnici de gaze din cei aproape 4 milioane au semnat un contract concurențial de furnizare. La energie electrică, în această situație sunt 3,5 milioane de clienți din cei 3,9.

Sursa: www.economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :