1.2 C
Timișoara
sâmbătă 23 noiembrie 2024

Satisfacţiile în medicină vin din motivaţia interioară, a spus dr. Dorel Săndesc la Congresul Medis-video

Şeful Secţiei ATI din cadrul Spitalului Judeţean Timiş, prof. dr. Dorel Săndesc, a spus vineri, la deschiderea Congresului Medis desfăşurat la Timişoara, că motivaţia interioară face diferenţa între un medic ce priveşte meseria ca pe o oportunitate, o şansă şi un altul ce o priveşte ca pe o povară.

În prezentarea sa „Pedepsiţi prin recompense”, Dorel Săndesc a punctat faptul că societatea îşi bazează strategia de lucru cu individul pe conceptul „fă ceva ca să-ţi dau ceva”, o recompensă exterioară.

„Facem acest lucru de la început, cu copiii noştri, ni se pare normal să le oferim cadouri ca să facă ceea ce credem noi că este bine, dar prin această atitudine se uită că mai există şi motivaţia interioară, plăcerea de a face un lucru în sine. Această motivaţie interioară este sursă de fericire, pe când cea exterioară este sursă de frustrare. Aplicat în medicină, motivaţia interioară face diferenţa între un medic ce priveşte meseria ca pe o oportunitate, o şansă, sau un medic care o priveşte ca pe o povară. Face diferenţa între a-ţi privi locul de muncă precum unul unde te simţi fericit sau unul în care să vezi doar partea negativă”, a detaliat Săndesc.

El a explicat că motivaţia interioară activează energii pe care niciodată motivaţia exterioară nu le poate activa, iar excesul de motivare exterioară şi lipsa de motivare interioară „transformă omul într-un fel de căţel al lui Pavlov, care nu mai răspunde decât la stimulii exteriori”. „Printr-o motivare excesivă, distrugem cel mai mare dar cu care ne-am născut, motivaţia interioară. De aceea trebuie să evităm să devenim pedepsiţi prin recompense”, a mai spus Săndesc .

Preşedintele Societăţii Studenţilor de Medicină din Timişoara, Vlad Vug, a declarat pentru AGERPRES că pentru un student sau un tânăr rezident cea mai mare teamă la primul contact cu pacienţii este conştientizarea responsabilităţii pe care o are faţă de bolnavul pe care trebuie să-l trateze.

„Ca studenţi, nu resimţim atât de mult teama, ştim că avem un profesor în spate care ne explică pas cu pas, chiar şi rezidenţii au un coordonator de rezidenţiat, dar pe măsură ce creştem, vedem că nu avem experienţa pe care credem că o avem, iar în prima săptămână cădem în nesiguranţa aceasta, în teama că greşim, pentru că vrem să facem bine, vrem să ajutăm oamenii, nu să le facem rău. Aceasta este prima temere a noastră, nesiguranţa”, a afirmat Vlad Vug.

A XXI-a ediţie a Congresului Medis, dedicat studenţilor medicinişti şi tinerilor rezidenţi, se desfăşoară între 15 şi 18 martie la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara.

În cadrul evenimentului, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, deşi nu a putut participa efectiv, a intrat în direct cu auditoriul, vorbindu-le tinerilor despre două dintre cele mai dramatice situaţii de urgenţă care au implicat medicina de urgenţă din România, accidentul colectiv din Muntenegru şi tragedia #colectiv din Bucureşti. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Primii fulgi de nea se aștern peste Banat

După o săptămână de vreme rece, ploi și vijelii, în această după-amiază a început să ningă, însă cu lapoviță. Primii fulgi de zăpadă se...

Citește și :