Sărbătoriți Luna Francofoniei cu Institutul Francez din Timișoara!

91

Peste 274 de milioane de persoane – o singură limbă! Francofonii sărbătoresc în luna martie limba și cultura care îi unesc. Franceza nu este doar limba literaților, limba iubirii, a modei sau a gastronomiei, ci și o limbă a relațiilor internaționale, care conferă avantaje considerabile în plan profesional și academic. În acest sens, Președintele Emmanuel Macron a lansat o consultare mondială care se derulează până în Ziua Internațională a Francofoniei. Fiecare francofon poate să-și prezinte ideea în sprijinul limbii franceze și a plurilingvismului, până în 20 martie, pe platforma www.monideepourlefrancais.fr.

O altă acțiune globală care îi conectează pe francofonii din câteva zeci de orașe este picnicul poetic „Haikunoi”. Desfășurat anul trecut în 87 de locuri simultan, anul acesta manifestarea depășește granițele României, ajungând pe mai multe continente. În 20 martie, de la ora 12, toată lumea este așteptată în grădina Institutului Francez pentru a scrie poeme haiku în limba franceză și pentru a le posta pe rețelele de socializare, întâlnind astfel creațiile celorlalți francofoni.

La Timișoara, programul lunii martie mai cuprinde și spectacole, teatru, improvizație, film, literatură, concursuri și o expoziție de artă contemporană.

Lansare de carte  // Joi, 1 martie, 18:30, Institutul Francez

Luna Francofoniei începe cu lansarea cărții „Roland Barthes, mitologii românești” de Alexandru Matei, în prezența autorului. Eseul s-a bucurat de o receptare laudativă din partea celei mai importante specialiste contemporane a operei barthiene. Tiphaine Samoyault este de părere că lucrarea „relatează un episod pasionant al relațiilor dintre Franța și România și oferă, în același timp, un eseu remarcabil despre Roland Barthes.”

Concurs pentru elevi // 5-9 martie, Timiș și județele învecinate

În prima săptămână din luna martie, se desfășoară a treia ediție a concursului „Comunică în franceză, iar noi îți spunem ce DELF ești”. Elevi de gimnaziu și de liceu din Timiș și din județele învecinate au ocazia de a-și demonstra abilitățile de comunicare în limba franceză și de a câștiga înscrieri gratuite la prestigioasele examene pentru Diplomele de studii în limba franceză (DELF).

Spectacol-performance // Luni, 12 martie, ora 18, Teatrul Maghiar

La Compagnie des Tropes din Paris prezintă „Le Dormeur”, un spectacol-variație cu dans, clown și muzică, pornind de la celebrul poem al lui Arthur Rimbaud, „Le Dormeur du val” (Adormitul din vale). Spectacolul își propune să ilustreze într-o manieră sensibilă întâlnirea dintre Dormeur și natură, purtând publicul, în pași de dans, spre o altă înțelegere a misteriosului personaj din literatura franceză.

Film Cinecultura // Miercuri, 14 martie, ora 20, Aula Magna (UVT)

Cinefilii francofoni au ocazia de a vedea filmul „Polina, danser sa vie” în cadrul festivalului universitar Cinecultura. Moscova, începutul anilor ’90. Polina are opt ani şi dă dovadă de talent la balet. În ciuda condiţiei sociale precare, e admisă la şcoala profesorului Bojinsky, ai cărui balerini desăvârşiţi ajung la Bolshoi. Conştient de talentul ei, profesorul o face să dea totul şi, la doar 18 ani, Polina e acceptată la prestigiosul teatru. Aici îl cunoaşte pe Adrien, un şarmant balerin din Franţa. El o va face să descopere nu doar dragostea, ci şi o nouă formă de dans, mai contemporană şi expresivă, o formă de dans care îi va schimba viaţa o dată pentru totdeauna.

Marți, 20 martie, Ziua Internațională a Francofoniei

Picnic poetic // „Haikunoi” a devenit deja o manifestare tradițională de Ziua Internațională a Francofoniei. Toată lumea este așteptată în grădina Institutului Francez pentru a compune haiku-uri în limba franceză, în același timp cu alte mii de francofoni din țară și din străinătate.

Teatru // Seara, de la ora 19, la Teatrul Maghiar, trupa de liceeni francofoni Amifran (Arad), prezintă piesa „Jim déplace les gravats” (Jim cară molozul), în regia lui Florin Didilescu. Cum se speculează despre moarte în casa scării? aceasta este întrebarea care animă piesa de teatru scrisă de Ioan Peter.  Un grup de locatari ANL, seduși de vorbele unui „investitor providential” înființează o Asociație pentru Optimizarea și Modernizarea Trecerii într-o Altă Dimensiune… Americanul Jim se implică activ în treburile asociației ale cărei sedințe se țin în scara blocului.

Spectacol muzical pentru copii // Sâmbătă, 24 martie, ora 12, Institutul Francez

Micilor francofoni li se pregătește un spectacol muzical interactiv după o celebră fabulă a lui Jean de La Fontaine. Copiii sunt invitați să participe activ pentru a potoli disputa dintre Corb și Vulpe.

Festival de improvizație teatrală // 27-30 martie, Universitatea de Vest și Ambasada

La final de martie, vor fi 4 zile intense de ateliere și meciuri de improvizație, la Festivalul Internațional Francofon de Improvizație și Teatru Universitar (FIFITUT). Studenți din toată țara, dar și din străinătate, sunt reuniți la Timișoara de două pasiuni comune:  limba franceză și teatrul de improvizație. Publicul poate participa și vota în fiecare seară la meciurile care au loc în Aula Magna (UVT), între 18-20, seara finală urmând să aibă loc la Centrul Cultural Ambasada.

Expoziție de artă contemporană // până în 9 martie, Institutul Francez

Aflat în rezidență artistică la Timișoara în cursul lunii februarie, sculptorul francez Maxime Sanchez, laureat al Premiului Institutului Francez din Timișoara la Bienala de artă contemporană de la Mulhouse 2017, își expune creațiile la Institutul Francez până în 9 martie.

Intrarea este liberă la toate evenimentele!

Programul detaliat pe site-ul Institutului Francez și pe pagina de Facebook Institutul Francez Timisoara.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.