1.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Sărbătorim săptămâna viitoare Ziua Banatului?

Un cititor fidel ne-a reamintit că pe 21 iulie ar trebui să fie mare sărbătoare în județele din vestul țării: Ziua Banatului. Cel puțin așa ne asigura, în luna aprilie, parlamentarul UDMR Molnar Zsold. E drept, era în campanie electorală și trebuia să vină în fața electoratului cu ceva notabil, ca să atragă atenția.

Vă reamnitim, în rândurile de mai jos, ce scria în data de 27 aprilie 2016, în ”Bantul Azi”, colegul nostru Titus Bălan, sub tuitlul: ”Ziua Banatului devine oficială!”

Parlamentarul UDMR Molnar Zsolt aduce vești bune de la București. Proiectul de lege propus de deputatul timișean, ce va aduce Banatul în rând cu celelalte provincii românești, se apropie de finalizarea fericită. Decretarea oficială a zilei Banatului a trecut fără amendamente sau voturi împotrivă de primul for legislativ. Mai sunt câteva măsuri administrative de realizat. Dar se pare că nu e decât o chestiune de timp scurt ca să fie votată și de plenul Parlamentului. Această măsură a fost sprijinită de toți parlamentarii din Banat.

Era și timpul ca Banatul să capete statut egal cu celelalte zone ale țării. De mai mult timp există ziua Bucovinei și ziua Dobrogei.

Dacă totul merge bine poate chiar din vara aceasta se va sărbătorii oficial și cu fastul necesar, în 21 iulie, ziua patriei noastre restrânse în cadrul țării mari. Sărbătoarea va marca semnarea la 21 iulie a păcii de la Passarowitz (azi Požarevac, Serbia) din 1718, ce a pus capăt războiului de doi ani dintre austrieci și otomani. Este de fapt actul de naștere a provinciei moderne a Banatului ca entitate central europeană și ieșirea din sfera de influență orientală. Prințul Eugeniu de Savoya nu a înfrânt doar o armată inamică, ci a adus provincia în epoca dezvoltării accelerate.

“Vrem să promovăm identitatea regională, iar Banatul este o regiune cu caracteristici bine definite, geografie şi istorie proprie. Am propus această iniţiativă pentru a oferi o posibilitate de a reflecta asupra acestor caracteristici specifice şi a atrage atenţia, măcar pentru o zi, asupra Banatului şi asupra a tot ce înseamnă această regiune”, a spus parlamentarul timișorean.

Au trecut două luni și jumătate de când publicația noastră, împreună cu ceilalți reprezentanți mass-media din Timiș, au scris despre această sărbătoare dar nu am mai auzit nimic despre așa ceva, cu atât mai puțin într-un act demn de băgat în seamă, gen ”Monitorul Oficial”. O fi fost o altă declarație sfărăitoare de campanie electorală, pentru amăgirea electoratului?

1 COMENTARIU

  1. Ziua Banatului, stravechi pamant daco-românesc, ar trebui sa fie ziua cand trupele române au intrat in Timișoara. Adica 3 august, ziua Timișoarei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

„A fost un an plin de incertitudini în mediul de business, iar instabilitatea politică accentuează problemele cu care se vor confrunta companiile anul viitor”

 Anul 2024 a adus concedieri în multe companii din domenii precum automotive sau IT&C, dar și stoparea unor investiții ce au fost inițiate...

Cât câștigă un muncitor necalificat care se angajează la multinaționalele din Timișoara?

Mesajul unui tânăr enervat că în Timișoara o companie multinațională angajează muncitori necalificați, ca operatori în producție, oferind venituri lunare în jurul a 4.000...

Citește și :