1.1 C
Timișoara
joi 23 ianuarie 2025

Şansă la educaţie pentru 1.000 de copii defavorizaţi din Timiş

Guvernul a alocat sumele necesare proiectului „Fiecare copil la grădiniţă”, destinat micuţilor din familii defavorizate. Începând din această lună autorităţile locale au sarcina de a implementa programul.

Programul presupune ajutor financiar pentru familiile care nu îşi permit să îşi întreţină copiii pe timpul grădiniţei. Astfel, statul asigură un minimum necesar financiar părinţilor, iar aceştia trebuie să îşi trimită zilnic copiii la grădiniţă.

Legea nr. 248/2015 sau „Legea Fiecare copil la grădiniță” – votată în Parlamentul României și promulgată de președinte în noiembrie 2015 – încurajează prezența la grădiniță a copiilor între 3 și 6 ani prin acordarea unui tichet social pentru grădiniță de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie este condiționat de prezența zilnică a celor mici la grădiniță.

„Legea și normele de aplicare stabilesc cadrul legal favorabil educației preșcolare pentru toți copiii din România, dar succesul programului va fi decis de implicarea tuturor actorilor locali. Știm din etapa de pilotare că înscrierea cât mai multor copii la grădiniță și condiționarea strictă a acordării stimulentului educațional de prezență sunt esențiale. Ceea ce va conta însă va fi capacitatea echipelor locale de a colabora și de a găsi soluții la problemele punctuale precum și susținerea instituțiilor județene și naționale”, subliniază Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo, asociaţia care implementează proiectul împreună cu Ministerul Educaţiei.

În 2014, rata abandonului școlar în România ajunsese la 18,5% și se estimează că în prezent doar unul din trei copii săraci beneficiază de educație timpurie. Potrivit Ministerului Muncii, mai mult de 111.000 de copii sunt eligibili pentru a primi tichetul social pentru grădiniță.

În județul Timiș, în cele 99 de localități, sunt aproximativ 954 de potențiali beneficiari ai programului. Autorităţile locale, prin direcţiile de asistenţă socială, trebuie să identifice familiile vulnerabile şi să facă o anchetă socială pentru a vedea dacă sunt eligibile pentru a primi tichetul. Şi tot primăriile vor fi cele care vor avea grijă de distribuirea bonurilor valorice. Înscrierile se pot face pe tot parcursul anului, chiar şi după începerea anului şcolar, aşa că programul va funcţiona continuu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Halucinant! Fostul director al Romsilva Arad a primit 100 000 de euro la pensionare

Un director de la Romsilva a primit bonus de pensionare „10 salarii brute”, adică 500.000 lei, echivalentul a 100.000 de euro, potrivit dezvăluirilor făcute...

Elevele unui liceu de prestigiu, hărțuite online mai bine de un an! Agresorul nu se mai duce la școală

Un scandal a avut loc recent la Colegiul Național Moise Nicoară din Arad. Un tânăr de 17 ani a folosit un soft AI pentru...

Citește și :