Sănătatea, prioritatea Guvernului în cea de a doua rectificare bugetară

151

Printr-un comunicat de presă, se anunță faptul că Guvernul a adoptat a doua rectificare bugetară din acest an, ce include alocări financiare suplimentare, cu prioritate pentru sănătate, investiții, agricultură, politici și programe finanțate prin bugetele administrației publice locale. Prin rectificarea bugetară se asigură sumele necesare plății integrale a drepturilor de asistență socială – indemnizații pentru creșterea copilului, ajutoare sociale, alocații de stat pentru copii, indemnizații pentru persoane cu handicap -; plata drepturilor salariale aferente personalului bugetar, precum și pentru plata pensiilor militare recalculate și restituirea sumelor cuvenite.

Pentru domeniul sănătății, se alocă suplimentar credite de angajament în sumă de 2,21 miliarde de lei în bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în vederea încheierii unor noi contracte cost-volum-rezultat, pentru aria terapeutică hepatită cronică. Aceste alocări bugetare vor permite continuarea tratamentului pentru pacienții cu ciroză hepatică aflați în stadiul F4 și extinderea programului pentru pacienții cu ciroză hepatică aflați în stadiile F2 și F3. Ministerul Sănătății a trimis deja la CNAS documentele necesare. Pe baza acestora, Casa începe negocierile cu producătorii de medicamente pentru încheierea contractelor cost-volum-rezultat. Încheierea contractelor în această formulă permite o folosire judicioasă a banilor bugetului asigurărilor de sănătate deoarece CNAS decontează tratamentele doar pentru pacienții care s-au vindecat ca urmare a terapiei, spun reprezentanții guvernului.

Totodată, Ministerul Sănătății a identificat economii de aproximativ 0,26 miliarde lei, adică 260 de milioane de lei, rezultate, în principal, din cheltuielile cu salariile personalului din aparatul central al ministerului și din fondurile alocate pentru achiziționarea ambulanțelor SMURD. Din cauza întârzierii procesului de licitație publică pentru achiziționarea ambulanțelor, care se estimează că va fi încheiat la începutul anului viitor, banii alocați inițial nu vor putea fi folosiți până la sfârșitul anului. Prin urmare, fondurile disponibilizate de Ministerul Sănătății vor intra în Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, pentru a fi folosiți în situații neprevăzute. Astfel, cu această suplimentare, Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului va ajunge la aproximativ 380 de milioane de lei, transmite Guvernul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.