8.1 C
Timișoara
joi 19 decembrie 2024

Sănătatea copiilor din Timişoara, o ruină. Şantierul Spitalului „Louis Ţurcanu” doarme în miez de toamnă

Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara a ajuns o adevărată epopee. În centrul oraşului stă un schelet de clădire nefinalizat, iar lucrurile parcă au îngheţat. Şantierul obiectivului care urmează să găzduiască copiii bolnavi de TBC sau alte afecţiuni pulmonare a amorţit de aproape un an şi niciun muncitor nu mai lucrează aici. Deşi iniţial autorităţile locale au promis finalizarea noului corp de clădire al spitalului în luna mai a acestui an, recepţia se lasă aşteptată. Nici măcar exteriorul nu este terminat, iar pentru finisajele şi echipamentele din interior nici nu s-a organizat licitaţie. Noul termen… este în aer.

Epopee fără sfârşit

Epopeea a început în 2013. Atunci, cu o sentinţă definitivă în mână, Clanul Cârpaci a evacuat două secţii ale Spitalului de Copii din Timişoara. Este vorba despre secţia de Pneumologie şi Secţia TBC a unităţii sanitare. Au ieşit în stradă medici, asistente şi micuţii pacienţi, cu tot cu paturi şi aparatură. Aceştia au fost „cazaţi” provizoriu în alte corpuri ale spitalului, dar spaţiile sunt improprii.

Neavând altă soluţie, autorităţile locale au decis construirea unui nou corp de clădire pentru cele două secţii. Zis şi făcut! În 2014 S-a organizat o licitaţie şi în acelaşi an au demarat lucrările. Constructorul câştigător a fost firma Prompt din Timişoara, care s-a angajat să facă lucrarea cu 10,5 milioane de euro. Bani au venit şi de la Guvern, 5 milioane de lei, iar în bugetul Primăriei Timişoara au fost rezervaţi 25 de milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor în 2016. Totul a decurs bine până la începutul acestui an când şantierul a fost abandonat, iar lucrul oprit. Nici până acum nu au fost reluate lucrările.

În luna ianuarie a venit şi vestea cea mare: firma Prompt a intrat în insolvenţă şi nu a mai putut continua proiectul. Angajaţii au acuzat firma că nu i-a plătit de câteva luni şi şi-au strâns utilajele abandonând şantierul.

După lungi atacuri, disputate mai mult prin presa locală, conducerea Prompt a aruncat bomba: proiectul tehnic a fost prost întocmit!

Potrivit unui comunicat trimis în primăvară de firma Prompt, reprezentanţii firmei de construcţii spun că au întâmpinat probleme din cauza Primăriei Timişoara, a proiectului incomplet şi a cercetărilor arheologice. Prompt susţine că deşi a semnat contractul pentru lucrări cu Primăria Timişoara în 30 aprilie 2014, autorizaţia a fost emisă de aceeaşi instituţie abia în 29 august 2014. Şi primarul a semnat începerea lucrărilor abia în octombrie.

„Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis de către Primăria Municipiului Timişoara în 02.10.2014 concomitent cu predarea amplasamentului pentru un tronson de clădire din cele două ( T1 şi T2 ), deci la mai bine de cinci luni de la semnarea contractului”, se arată în comunicatul de presă.

A urmat apoi, potrivit Prompt, o perioadă de trei luni în care nu s-a muncit, pentru că s-a deschis cercetarea arheologică.

„După finalizarea demolării fundaţiei de pe amplasamentul lucrărilor au fost descoperite vestigii arheologice. Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş ne-a obligat să sistăm lucrările de construcţie şi să încheiem un contract de execuţie pentru lucrări de cercetare arheologică preventivă. Lucrările de cercetare arheologică preventivă s-au desfăşurat în perioada noiembrie 2014 – ianuarie 2015. Deşi amplasamentul a fost formal predat la data de 02.10.2014, acesta a fost liber de sarcini doar în data de 12.02.2015 când, după descărcarea arheologică, s-a finalizat şi relocarea postului trafo şi a cablurilor aferente”, transmite Marius Olariu, managerul firmei Prompt.

Nu în ultimul rând, reprezentanţii firmei de contrucţii spun că proiectul nu este nici acum complet şi că este plin de erori.

„De la predarea amplasamentului, lucrările la structura de rezistenţă a clădirii s-au desfăşurat cu dificultate din cauza faptului că proiectul de execuţie pus la dispoziţie de beneficiar este incomplet şi cu multe greşeli. Întreaga documentaţie necesară execuţiei lucrărilor trebuia să fie predată la semnarea contractului, or aceasta ne-a fost predată de către proiectant, fragmentată, pe bucăţele, între 30.09.2014 şi 25.02.2016, iar nici la ora actuală proiectul nu este complet”, se arată în comunicatul trimis de Prompt.

Prompt îşi explică şi intrarea în insolvenţă. Aceasta este cauzată de incapacitatea companiei de a-şi plăti datoriile către bănci, furnizori şi salariaţi, în acelaşi timp cu imposibilitatea unor firme din grup de a încasa, din anul 2010, 41 de milioane de lei de la Statul Român.

Lucrările Prompt, preluate de Sulfatim

Vara anului 2016 părea să aducă speranţă pentru sutele de copii cu probleme pulmonare din Timişoara, dar şi din judeţ şi alte zone ale ţării. Autorităţile locale anunţau rezilierea contractului cu firma Prompt şi reluarea lucrărilor cu altă firmă, care a participat la licitaţie alături de societatea câştigătoare.

„Am avut o întâlnire, una dintre firmele susținătoare ale Prompt – au fost angajate în contract din posturi de susținător, în cazul în care Prompt nu duce la bun sfârșit lucrarea – și-a declinat disponibilitatea și cealaltă firmă își asumă lucrarea. Acum se fac pașii concreți pentru a se relua lucrările de către această firmă. Prompt se retrage, rămâne firma Sulfatim”, declara primarul Nicolae Robu la finalul lunii august.

Au trecut aproape două luni de atunci şi nici un  cui nu a fost bătut în plus pe şantier. Acum, prag de toamnă, este greu de crezut că lucrările vor demara în forţă şi vor fi gata până în decembrie.

Momentan, structura clădirii este gata în proporţie de 90%. Mai este nevoie de construirea unui etaj şi de amenajarea spaţiului în interior. Pentru finisaje şi echipamente este însă nevoie de două licitaţii.

„Mai sunt interioarele, mai sunt destul de multe lucruri de făcut. A rămas că în perioada următoare vin reprezentanții firmei împreună cu cei ce s-au ocupat ca responsabili de proiect și analizează situațiile de lucrări, le confruntă cu situația din teren. Se întocmește un proces-verbal care va constata de la ce se pleacă. Apoi, imediat după ce se face planul de bătaie, pot reîncepe lucrările. Cred că într-o lună se pot relua… a trebuit să amânăm toată procedura asta, să notificăm Prompt, să așteptăm răspuns din partea Prompt. Juriștii noștri analizează acum să vadă dacă mergem sau nu în instanță, pentru că am pierdut timp”, mai spunea Nicolae Robu în vară.

Corpul B al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” va găzdui cele două secţii evacuate de clanul Cârpaci, cele de Pneumologie şi TBC, dar şi alte 5 secţii ale spitalului, care acum funcţionează în clădiri conexe şi în spaţii nu foarte potrivite pentru actul medical. Când se va întâmpla acest lucru… nu pot răspunde decât autorităţile, care momentan ridică din umeri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :