Sâmbăta dimineața se va auzi cum scârțâie penița pe hârtie!

329

Una din marile cuceriri ale omului, știința de a comunica în scris a fost în timp ridicată și la rang de artă. Când vremurile erau de alt fel și știutorii de carte aveau mai mult timp decât în această epocă modernă, au crezut că un gând interesant trebuie așternut pe pergament ori pe hârtie cu un minim simț al frumosului. Caligrafia a fost secole de-a rândul apanajul celor cu rămbdare și inclinare spre ordine și ornament.

În primele clase, învățătoarele se străduie să arate învățăceilor un scris de mână elegant și îngrijit. Cei mai mulți pierd foarte repede acest dar. Până la scrisul tainic, de nedescifrat „de medic” nu mai este decât un pas.

Pentru a încerca revitalizarea acestui obicei al scrisului de mână, câțiva entuziaști chiar au reușit cu ceva timp în urmă să organizeze pentru copii  chiar și cei cu vârste înaintate) un atelier de caligrafie. Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei se apleacă și asupra unor astfel de arte, doar aparent minore. Un scris de mână frumos este tot o particică din ce ar trebui salvat. În alte părți de lume deja s-a renunțat în școli la scrisul de mână. Nu se mai predă elevilor. Că doar au tastatură!

Pentru cei ce mai țin minte la ce folosește călimara, penița sau stiloul, se organizează un nou curs de socializare prin caligrafie. Cei ce nu știu aceste deprinderi le vor învăța la centrul multicultural al Consiliului Județean, de la Bastionul Tereza sâmbătă, 20 octombrie, de la ora zece.

„Lăsați toate mijloacele tehnice deoparte şi alăturați-vă Atelierului de socializare prin caligrafie, unde participanţii de toate vârstele vor putea scrie fragmente din istoria Timișoarei, cu stilouri și caiete puse la dispoziție de Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei. Împreună, ne vom reaminti cum se scriu unele litere de mână. De exemplu, vă mai aduceți aminte cum se scrie litera K de mână?”, transmit organizatorii.

Cu ceva timp în urmă, chiar unul din organizatori a mărturisit că citind un text a reușit să-și aducă aminte că „penița chiar scârțâie pe hârtie”. Măcar pentru a auzi acel scârțâit, tot ar trebui să vină copiii la ora de scris.

Intrarea este liberă pentru toată lumea știutoare de carte sau doritoare de socializare prin frumos. Cei ce nu știu să scrie vor învăța!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.