SALVO trage un semnal de alarmă: arderea miriştilor creşte numărul incendiilor

173

Voluntarii de la serviciul de urgenţă al Timişoarei, SALVO, trag un semnal de alarmă în contextul arderii tot mai dese a miriştilor. După ce pompierii din regiune au avut mult de furcă cu stingerea incendiilor provocate de arderi necontrolate, voluntarii timişoreni trec la treabă pentru a se asigura că astfel de evenimente nu se întâmplă în apropierea Timişoarei sau chiar în oraş.

SALVO a luat deja primele măsuri de urgenţă: „identificarea şi nominalizarea sectoarelor de activitate în care creşte riscul de incendiu datorat acţiunilor de igienizare a terenurilor agricole sau de efectuare a curăţeniei de primăvară; asigurarea şi verificarea zilnică a instalaţiilor de stingere şi a rezervelor de substanţe stingătoare”.

De asemenea, timişorenii care au terenuri cu vegetaţie uscată sau vor să le igienizeze trebuie să ştie că arderea lor este interiză de lege, iar amenzile nu sunt deloc de neglijat.

„Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3000 – 6000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000 – 50.000 lei persoane juridice”, amintesc cei de la SALVO.

Fermierii care vor să îşi igienizeze terenurile şi doresc să folosească focul o pot face după ce obţin mai multe docuemnte de la primărie sau Agenţia pentru Protecţia Mediului. Mai sunt şi alte condiţii de îndeplinit.

„Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare”, mai transmite SALVO.

Nu scapă de amenzi nici cei care ard resturi vegetale în curţi sau grădini. Fiind vorba tot despre utilizarea focului deschis, acest obicei este interzis. Sancţiunile sunt cuprinse 1.000 şi 2.500 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.