„Salvaţi Copiii”: Unul din doi minori este victimă a hărţuirii în mediul online

112

Vârsta media la care copiii încep să folosească Internetul este de 8 ani, iar 90% dintre copii folosesc cel puţin o reţea socială, 33% îşi expun în mod public datele personale şi unul din doi este hărţuit în mediul online, potrivit unui studiu al organizaţiei „Salvaţi Copiii”, făcut public marţi.

Impactul negativ al discursului instigator la ură afectează tot mai mulţi copii, care au început să folosească internetul de la vârste fragede, se arată în cercetările realizate de organizaţia „Salvaţi Copiii” şi prezentate în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia Zilei Siguranţei pe Internet. Este vorba de „Studiu asupra situaţiei discursului instigator la ură în online-ul românesc, 2015” şi de proiectul Sigur.Info .

Studiile „Salvaţi Copiii” arată că în ultimii ani a crescut utilizarea reţelelor sociale în rândul copiilor, iar aceştia sunt din ce în ce mai mult supuşi la diverse pericole din mediul online. Vârsta medie la care copiii spun că au început să utilizeze internetul este de 8 ani, în scădere cu un an, comparativ cu datele obţinute prin studiul omonim desfăşurat de Organizaţia Salvaţi Copiii în 2013 şi cu doi ani dacă se ia în considerare rezultatele studiului EU Kids Online, realizat în 2010.

De asemenea, 90% dintre copii folosesc o reţea socială, iar 33% dintre ei îşi expun în mod public informaţiile postate şi datele personale, mai arată „Salvaţi Copiii”. Aceleaşi cercetări arată că unul din doi copii a fost victimă a hărţuirii în mediul online.

Mesajele instigatoare la ură sunt îndreptate în special către romi, maghiari, evrei, imigranţi sau refugiaţi.

Copiii sunt fie subiectul acestor mesaje, fie găsesc aceste mesaje pe reţelele de socializare şi intră în contact cu un astfel de conţinut.

Utilizatorii pot raporta cazurile de discurs instigator la ură sau discriminare pe Internet sau cazuri de pornografie infantilă la linia de raportare disponibilă pe portalul sigur.info, precizează organizaţia „Salvaţi Copiii”.

Safer Internet (sigur.info) este un program sprijinit de Comisia Europeană, care cuprinde centre naţionale active în UE pentru promovarea utilizării Internetului în condiţii de siguranţă.

„Riscurile expunerii la discursul violent, care instigă la ură, la discriminare sunt de zeci de ori mai mari în cazul unui copil decât în cazul unui adult. Copilul deja se află într-o etapă cognitivă şi emoţională aparte, în care se formează emoţiile şi sentimentele, în care îşi asumă, treptat, propriile evaluări şi judecăţi, iar contactul cu limbajul violent şi cu îndemnurile discriminatorii pot fi devastatoare pentru el. Contextul internaţional şi evenimentele recente au dus la o creştere a ponderii acestui tip de discurs pe Internet, de multe ori fiind îndreptat chiar către cei mici. Este necesar să sancţionăm actele instigatoare la ură, dar şi să introducem în curricula şcolară programe adecvate care să îi ajute pe copii să dezvolte o gândire critică la astfel de mesaje în mediul online şi nu numai”, a spus Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al „Salvaţi Copiii România”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.