Cauza reducerii mortalității infantile poate fi susținută prin direcționarea a 20% din impozitul pe profit pentru dotarea maternităților.
Organizația Salvați Copiii România a accelerat, în 2019, programul de combatere a mortalității infantile, capitol care încă plasează România pe unul dintre primele locuri din Uniunea Europeană, din cauze ce pot fi, în general, prevenite sau tratate. Astfel, în urma centralizării datelor provenite de la medicii din țară au fost dotate constant maternitățile din regiunea Vest, cu echipamente medicale în valoare totală de peste 618.011 de Euro.
În regiunea Vest, rata medie a mortalității infantile a fost în 2018 de 5,3 la mia de copii născuți vii în 2018, potrivit datelor procesate de INS 1 . În interiorul regiunii, însă, sunt câteva clivaje semnificative:
– în județul Caraș-Severin, rata mortalității infantile a fost de 10,0 la mia de copii născuți vii
– în județul Hunedoara – 5,2 la mie
– în județul Timiș – 4,5 la mie
– în județul Arad – 4,5 la mie.
Salvaţi Copiii a ajuns până acum în regiunea de vest a ţării cu 99 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare de 618.011 de Euro, la maternitățile din Arad, Reșița, Caransebeș, Oravița, Moldova Nouă, Hunedoara, Petroșani, Hațeg, Deva, Lupeni și Timișoara.
Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.
În ultimii opt ani, Salvați Copiii România a investit peste cinci milioane de Euro în dotarea a 96 de maternități și secții de nou-născuți din toate județele țării cu 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 72.000 de copii. O parte din aceste fonduri a fost colectată din solidaritatea companiilor care au înțeles că sprijinirea maternităților din România este o prioritate socială.
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România: ”Când ne-am pus în slujba maternităților, înțelegând că marile drame ale nou-născuților sunt cauzate de aparatura medicală deficitară, am pornit la drum singuri. Ni s-au alăturat imediat medici dedicați și, treptat, susținători și parteneri sociali, pe care mizăm în continuare. De aceea este atât de important acest mecanism de direcționare a 20% din impozitul pe profit, pentru că înseamnă implicare și efort conjugat.”
În ultimii ani, s-a înregistrat o creștere în implicarea companilor în direcționarea a 20% din impozitul pe profit. Dacă în anul 2012, 125 de companii au direcționat 20% din impozitul pe profit către Organizația Salvați Copiii România, în anul 2018, 190 de companii au decis să se implice în dotarea maternităților și a secțiilor de neonatologie, prin sprijinirea programului Salvați Copiii.
Statistica ANAF mai arată că:
• Din suma totală de 16.392.712.985 de lei, reprezentând valoarea impozitului pe profit în anul 2018, doar 8% au fost direcționați prin prevederea 20%. În acest fel, în proporție covârșitoare, fondurile astfel rezultate au rămas în administrarea statului.
• Doar una din 63 de întreprinderi micro, mici şi mijlocii (IMM) a direcționat 20% din impozitul pe venit către cauze sociale, așa cum permite legea: dintre cei 539.709 de contribuabili impozitați pe veniturile microîntreprinderilor, doar 8.564 au ales să direcționeze o parte din bani către acte de sponsorizare, proporția fiind foarte mică. Astfel, din suma totală de 2.612.626.074 de lei, doar 0,3% au fost investiți în programe în beneficiul societății.
Deși direcționarea a 20% din impozitul pe profit către cauze sociale este la latitudinea operatorilor comerciali, mulți dintre aceștia nu utilizează acest instrument crucial pentru sprijinirea categoriilor sociale vulnerabile. Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități, Salvați Copiii România lansează un apel către companiile din România de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România.
Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca contractul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici.
Trebuie menționat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcționată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2019.