Salonul Internațional de Invenții și Inovații ,,Traian Vuia” Timișoara, ediția a IX-a | FOTO-VIDEO

401

Pentru acest sfârșit de săptămână Timișoara a devenit o nouă capitală. Pe lângă deja cunoscutul și onorantul titlu de capitală a culturii de pe acest continent ne-am mai atras și numele (la fel de bine meritat) de capitală a inventicii românești. Dar acest lucru nu se oprește doar la țara noastră ci are o extindere internațională.

Salonul Internațional de Invenții și Inovații „TRAIAN VUIA” Timișoara, ediția a IX -a, în perioada 15-17 iunie 2023, eveniment care celebrează cercetarea, inventica și demonstrează că rezultatul colaborării reprezintă un flux permanent și reciproc de informație, noutate și progres.
Salonul este un eveniment științific devenit un brand al orașului Timișoara de un deceniu în mod organizat. Că de altfel invenții și inovații s-au tot făcut pe aceste meleaguri de sute de ani. Doar prin înșiruirea de priorități bănățene am umple multe pagini cu date din vechime până acum.

Opt ediții au fost realizate prin osârdia inginerului Remi Rădulescu din parte Societății Inventatorilor din Banat. Dar dânsul a crezut că e mai bine să se retragă la alte activități mai creative și a cedat munca organizatorică Universității de Științele Vieții. Așa se face că această a noua ediție are un alt patronaj dar adună la fel elita celor ce iscodesc și realizează noutăți tehnice și științifice.

„După ediția cu numărul opt eu am pus punct acestui evenimente pentru că îmi lua două luni din an și am acum alte oportunități, alte provocări, și mi-am propus să fac un pas înapoi. Mă bucur foarte tare că domnul rector Cosmin Popescu a preluat acest salon pentru organizare, mă bucur foarte tare că doamna profesor Narcisa Mederle a organizat bine de tot acest eveniment. Avem vreo 300 de invenții, din vreo 4 țări și este foarte important pentru mine. Salonul de Invenții Traian Vuia din Timișoara este un brand care trebuie să rămână în vitrină de valori a Timișoarei, pentru că iluștrii noștri înaintași au iluminat Timișoara în 12 noiembrie 1888 și ne văd cu mândrie de acolo de sus. De aceea consider că tradiția trebuie să continue. Avem foarte mare nevoie de un asmenea salon că să creăm punți delegatura, spații de promovare a inventicii românești măcar. Acesta este motivul pentru că inventica este fundamentală în evoluția lumii” a explicat Remi Rădulescu, președintele onorific al Salonului.

Salonul este un eveniment științific devenit un brand al orașului Timișoara, care, anul acesta nu este doar Capitală culturală europeană, ci și capitala inventicii românești și internaționale.
La Casa Tineretului s-au adunat e joi începând inventatori și cercetători, reprezentanți de la diferite universități, institute, societăți comerciale, centre de cercetare, companii, persoane fizice care, prin prezentarea rezultatelor muncii și creației personale, vor încerca să facă din acest eveniment, unul interactiv, funcțional, emblematic. Produsele muncii de cercetare care se vor intersecta pe parcursul derulării evenimentului vin din diverse domenii: medicină, arhitectură, mecanică, informatică, construcții, agricultură, horticultură, alimentație, mediu, muzică, sport, etc. La această au fost inscrise 307 inventii din toata tara si din strainatate, din 22 de domenii de activitate.

Rectorul Universității a urat celor venit din țară dar și din state ca: Turcia, Serbia, China un călduros bun venit și a promis întreaga implicare a instituției de învățământ în domeniul creativ al invențiilor.

„Universitatea noastră a înțeles această diferența. A înțeles diferența dintre idee și o idee care produce. A înțeles diferența între o idee și pragmatismul punerii în practic…Cred că inventatorii își pot permite să pună în practică curiozitatea. Ascultăm un discurs motivațional extrem de interesant al lui Denzel Washington, unul dintre actorii mei preferați, un om deosebit de inteligent și le spunea studenților să își permită să greșească la nivel mare. Ei bine, doar în cazul în care nu lucrăm cu explozibil, în cazul inventatorilor, cred că e bine să greșim la nivel mare. Suntem interesați de zona această antreprenorială, dar cu cât partea de inovații este mai mare în procesul unei instituții, cu atât zona de profit este mai mare. Țările dezvoltate au înțeles acest lucru și investesc în cercetare, în zona de inovare, investesc în creier, în ceea ce înseamnă pareta această de nou pentru că această aduce plus valoare în societate, așa cum este societatea românească. Să ne ajute Dumnezeu să putem să ținem tinerii inteligenți, să avem oameni inteligenți, să le putem crea condiții să poată aducă plus valoare pentru România. Universitatea noastră a înțeles acest lucru. Încurajăm tinerii, încurajăm ceea ce înseamnă cercetare, și pentru cei care nu ne cunoașteți, fie că sunteți din țară sau străinătate, va invităm pentru a lucra și a crea proiecte împreună”, a declarat Alin Popescu, rectorul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.

Coordonatorul Salonului din acest an este prof. univ. dr. Narcisa Mederle.
„Să schimb rolurile, pentru mine, a fost o sarcina și o responsabilitate imense. Calitatea de partener până la această ediție am văzut numai jumătate din ce înseamnă organizarea acestui grandios eveniment. Este un eveniment științific, dar deopotribva îngemănează multe aspecte pe care nu le-amn anticipat, dar sperăm la final acestui recital să zambim, să ne bucurăm cu toții și să spunem că a fost bine. Să fii organizator al Salonului Internațional de Invenții și Inovații Traian Vuia Timișoara este o onoare, un lucru asumat și este cred pentru universitatea noastră o recunoaștere. Și o spun nu cu emfază, și nici lipsită de modestie, în facultățile noastre, în universitate, rezultatele cercetării trebuie diseminate, trebuie aduse la lumina, puse în valoare și nu rămase în sertar sau diplome pe pereți. este o provocare imensă. Dacă aruncați o privire veți vedea că în spatele meu e o echipa formată din studenți, doctoranzi, din colegii mei cadrele didactice, și sigur fără suportul conducerii acest eveniment nu ar fi avut loc” și-a asumat rolul de coordonator prof. univ. doctor Narcisa Mederle, președintele salonului.
Și fiindcă oamenii de știință nu sunt niște personaje retrase doar în laborator și rupți de viața cotidiană deschiderea festivă a fost însoțită de acorduri de pian dar și de un cor format din studenți ce au interpretat cu un fior aparte Imnul de Stat dar și imnul studențesc Gaudeamus Igitur.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.