Poveste de succes la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), una dintre instituțiile de interes public renumită pentru nepotism și veniturile mari ale angajaților. În perioada octombrie 2018-februarie 2021, Marina Claudia Răduinea a avansat rapid în funcție, de la simplu consilier la director.
Din februarie 2021, Marina Claudia Răduinea deține, interimar, postul de director general adjunct al Direcției Activități Suport din cadrul ANRE. O sursă apropiată instituției susține că, în această calitate, Răduinea are un venit de 15.600 de euro/lunar, dar, într-un răspuns pentru G4Media, aceasta respinge afirmația: ”Potrivit Legii, veniturile mele sunt confidențiale, dar țin să precizez că ele nu se ridică ca ordin de mărime ca acela indicat de Dvs.”
O încercare a G4Media de a verifica suma nu a avut succes: spre deosebire de alte instituții publice, care, conform Legii Salarizării 153/2017, trebuie să posteze periodic pe site un document care să cuprindă veniturile angajaților (fără nume, ci doar pe funcții), ANRE nu este obligată să facă acest lucru.
Mulți ani angajată la o firmă de distribuție a produselor de papetărie, Răduinea a câștigat, în octombrie 2018, un concurs organizat de ANRE pentru un post de consilier achiziții, poziție din care, după câteva luni, a fost avansată în cea de șef al serviciului din care făcea parte. 2019 este singurul pentru care suma de la capitolul venituri din declarația de avere nu este blurată: în medie, în acel an, Răduinea a încasat puțin peste 10.000 de lei pe lună.
Referitor la capacitatea Marinei Răduinea de a face față cu brio, în ciuda vechimii mici din ANRE, unei poziții de leadership într-o instituție de importanță strategică – elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale – Biroul de Presă a transmis că ”promovarea doamnei Marina Răduinea în funcția de Director general adjunct interimar al serviciilor suport din cadrul instituției noastre s-a făcut cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Precizăm, de asemenea, că numirea în această funcție nu are caracter definitiv.”
Aceeași sursă G4Media a legat angajarea și avansarea lui Răduinea în ANRE de numele lui Darius Vâlcov, ambii fiind slătineni. În plus, femeia a câștigat concursul din 2018 în perioada în care Vâlcov era consilier de stat al premierului PSD Viorica Dăncilă, iar atât angajarea, cât și avansările din cadrul ANRE au avut loc în mandatul lui Dumitru Chiriță, numit în funcție de același partid, al cărui membru fusese anterior.
Chiriță nu a răspuns apelului G4Media și mesajului telefonic. Răduinea respinge ”categoric” presupusa contribuție a lui Vâlcov la cariera ei, afirmând că ”Nu l-am cunoscut niciodată personal” și adăugând că ”Promovarea mea pe o funcție interimară s-a făcut respectând toate prevederile legale.” Ea mai spune că ”Nu am avut niciodată legitimație de membru la niciun partid politic.”
ANRE este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii – taxele şi tarifele pe care Autoritatea le stabileşte şi le percepe de la agenţii economici din piaţa de energie şi gaze. În 2022, instituția are un buget de 166,5 milioane de lei din care aproape 124 de milioane de lei sunt alocați chetuielilor salariale. ANRE este renumită pentru salariile foarte mari ale angajaților, fiind folosită în mod intensiv de partide pentru repartizarea de sinecuri bănoase membrilor sau rudelor politicienilor de rang înalt.
sursa: https://www.g4media.ro