UDMR anunță că a elaborat o propunere de modificare a legii pentru a asigura o salarizare echitabilă a directorilor de școli, în contextul în care câteva mii de directori de școli se plâng că au ajuns să câștige mai puțin decât ceilalți profesori și vor să demisioneze din funcții.
Propunerea legislativă îi aparține lui Szabó Ödön, deputat UDMR de Bihor, și este semnată și de un alt vicepreședinte al comisiei de învățământ din Camera Deputaților.
“Fără activitatea eficientă a unui director nu poate exista o școală bună și de calitate. Un director de școală trebuie să fie responsabil pentru funcționarea zilnică a școlii, dar, pe lângă aceasta are și responsabilitatea de planificare strategică, management financiar al personalului, programele educaționale, licitațiile, situația elevilor și relațiile cu părinții, securitatea și infrastructura școlii, susținerea legăturii cu autoritățile locale, evenimentele și proiectele școlare și multe alte domenii. Directorul lucrează și în vacanță și de multe ori nu-și poate lua nici concediu și totuși în majoritatea cazurilor, responsabilitatea și munca suplimentară pe care le realizează nu sunt recompensate. Acesta este motivul pentru care am elaborat acest amendament, care prevede creșterea salariului cu 1500 de lei brut. În majoritatea instituțiilor, cu această sumă, directorii de școli ar urma să primească salariul cel mai mare, față de situația actuală.” a declarat parlamentarul UDMR.
Amendamentul a fost depus la comisie și va fi dezbătut în sesiunea parlamentară de toamnă. Dacă va fi adoptat în comisie și votat în plen, ar putea intra în vigoare din luna octombrie a acestui an.
La sfârșitul lunii august, 2.500 de directori de școli și grădinițe au cerut premierului Ciolacu, printr-o scrisoare deschisă, salarii mai mari. „Este nevoie ca, până la finalul anului școlar curent, respectiv până la 31 august, Guvernul să decidă cum îi sprijină pe directorii unităților de învățământ și echipele acestora și care este profilul directorului pe care îl susține, inclusiv prin politica de salarizare”, se arată în scrisoarea deschisă.
„Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2023, adoptată în luna iunie, a determinat creșterea salariilor pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, însă fără corelarea și pentru personalul cu funcție de conducere. Drept care, în prezent, un director de școală poate ajunge să câștige chiar și cu până la 2.000 de lei mai puțin decât un profesor”, potrivit comunicatului primit de Edupedu.ro.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat la vremea respectivă pentru Edupedu.ro că „sunt deja directori care au început să-și dea demisia și procentul este destul de ridicat”.
Iar luni, 4 septembrie, Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, după discuţiile cu premierul Marcel Ciolacu, a declarat: „Am atras atenţia premierului asupra faptului că avem o problemă în sistem. Aşa cum presa a aflat, sunt nemulţumiri din partea directorilor care au indemnizaţii inferioare salariilor celor care ocupă funcţia de execuţie şi există deja directori care şi-au dat demisia. Există şi alte ameninţări că ar pleca. S-a confirmat că se ştie de acest lucru şi că se va încerca o soluţie, pentru că, într-adevăr, este anormal ca unul care ocupă funcţii de conducere să aibă un salariu inferior unuia care are funcţie de execuţie”.
Liderul FSLI a mai spus că, în ceea ce priveşte salarizarea pe funcţiile de conducere, una dintre variante este ca directorul să poată avea un salariu cu 10% mai mare decât angajatul din aceeaşi instituţie care are maximul din grilă.
Sursa: https://www.g4media.ro/