Salarii dublate sau înjumătățite, în Sănătate. Propunerea Ministerului pentru cei cărora le-au scăzut veniturile

252

O parte dintre angajații din sistemul sanitar au primit săptămâna aceasta primele salarii după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, în timp ce alții așteaptă ziua de luni pentru a-și primi leafa. Chiar și după ce primele salarii au venit, printre angajații din sistem domnește în continuare confuzia. Cadre medicale consultate de HotNews.ro spun că există spitale în care salariile s-au dublat, dar, în același timp, există și situații în care, în același spital, sunt înregistrate atât creșteri de câteva sute sau mii de lei, cât și scăderi de până la 3.000 de lei. Ministrul Sănătății admite că salariile a 10% dintre angajații din sistem scad și cere ca tăierile să fie acoperite din fondurile proprii ale spitalelor. O soluție considerată doar una „temporară” de sindicatele din sănătate, din cauza lipsei de fonduri.

Confuzie în spitale: De la salarii dublate la scăderi de 3.000 de lei 

Cei mai norocoși angajați din sistem au primit salariile dublate după aplicarea noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, însă 10% dintre angajații din sistemul sanitar vor avea salariile scăzute, lucru recunoscut vineri oficial de ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Un exemplu fericit este Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, unde toate salariile au crescut și nu există niciun angajat care să primească mai puțini bani, după cum a declarat pentru HotNews.ro managerul unității sanitare, medicul Adriana Elena Nica. Managerul spitalului a precizat că s-au făcut numeroase simulări și calcule înainte de acordarea salariilor, pentru ca acestea să nu scadă.

Și medicul Florin Chirculescu, șeful Sectiei de chirurgie toracică a Spitalului Universitar și vicepreședintele Federației Sindicale Solidaritatea Sanitară, a confirmat pentru HotNews.ro că salariul său s-a dublat, iar colegii săi din spital, medici, sunt mulțumiți după primirea noilor salarii.

Angajații Spitalului de Urgență Floreasca din București își așteaptă salariile la începutul săptămânii viitoare și nu știu, în acest moment, dacă este vorba despre majorări sau scăderi de venituri, a declarat medicul Rodica Ciolacu pentru HotNews.ro.

În aceeași situație ca Spitalul Floreasca sunt și angajații Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, ei așteptând noile salarii la începutul săptămânii viitoare.

Reamintim că asistenții și infirmierii de la „Marius Nasta” au protestat câteva zile la rând în curtea spitalului, reclamând faptul că, potrivit calculelelor lor, salariile lor ar urma să scadă cu sume cuprinse între 1.000 și 1.400 de lei după aplicarea noului regulament al sporurilor. O asistentă de la „Marius Nasta” a declarat pentru HotNews.ro, sub protecția anonimatului, că protestele la acest spital vor continua și că angajații nu se așteaptă ca salariile lor să nu scadă.

Și în cazul spitalelor din țară, la unele unități sanitare salariile au fost virate săptămâna aceasta, în timp ce la altele, cadrele medicale așteaptă începutul săptămânii.

De asemenea, există situații în care, în același spital, salariile unor medici au crescut, iar ale altora au scăzut. Un exemplu este Spitalul Județean de Urgență din Suceava, unde salariile unor medici s-au majorat până la echivalentul a 7.000 de euro, în timp ce alți medici din același spital au scăderi salariale de până la 3.000 de lei, după cum a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al unității sanitare, doctorul Mihai Ardeleanu.

Ministerul Sănătății: „Spitalele să acopere scăderile salariale din fonduri proprii. Există și greșeli de management”

La peste o lună de când sindicaliștii din sănătate au amenințat cu greva generală și la capătul unei săptămâni în care angajații mai multor spitale din București și din țară (Cluj, Iași, Tulcea, Prahova) au ieșit să protesteze în curțile unităților medicale, Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a admis în premieră, vineri, că aproximativ 10% dintre angajații din sistem vor avea salarii mai mici, motivând acest lucru prin faptul că „sunt și greseli de management”, iar managerii vor trebui să acopere pierderile din veniturile proprii ale spitalelor.

Citește întreg articolul pe HotNews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.